Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία έκλεισαν σήμερα τις αποστολές τους στη Βόρεια Κορέα και απέσυραν το προσωπικό τους εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών στην απομονωμένη χώρα για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ, δεν έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στο έδαφός της, αλλά έδωσε εντολή στους ξένους από οποιαδήποτε χώρα έχει αναφέρει κρούσμα της νόσου να μείνουν για 30 ημέρες σε καραντίνα. Επίσης έχει ενισχύσει τους μεθοριακούς ελέγχους.

Η χώρα αυτή βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στα τέλη του περασμένου έτους και έχει μέχρι στιγμής προσβάλλει περισσότερους από 80.000 ανθρώπους, και στη Νότια Κορέα όπου ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες προσβάλλοντας σχεδόν 7.500 ανθρώπους.

Η ρωσική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι αεροπλάνο που ανήκει στην βορειοκορεατική αεροπορική εταιρεία Air Koryo και μεταφέρει 80 ξένους διπλωμάτες, επιχειρηματίες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων αποχώρησε από την Πιονγκγιάνγκ με προορισμό την πόλη Βλαδιβοστόκ στη νοτιοανατολική Ρωσία.

Σε αυτό επιβαίνουν σε «πλήρη σύνθεση» οι αξιωματούχοι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας, οι οποίοι ανέστειλαν προσωρινά τις εργασίες τους στην Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την ρωσική πρεσβεία. Δεκατρείς από τους δικούς της εργαζόμενους και τα μέλη των οικογενειών τους, 35 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και αδιευκρίνιστος αριθμός επιχειρηματιών αναχώρησαν επίσης, προσθέτει.

Μεταξύ αυτών που έφυγαν βρίσκονται επίσης «Πολωνοί, Ρουμάνοι, Μογγόλοι, Αιγύπτιοι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους, οι οποίοι αποφάσισαν να περάσουν τις υπόλοιπες μέρες της καραντίνας στην πατρίδα τους», επισημαίνει επίσης η πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Facebook.

Ο Βρετανός πρεσβευτής στη Βόρεια Κορέα, ο Κόλιν Κρουκς, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι Γερμανοί και Γάλλοι συνάδελφοί του φεύγουν και ότι η γερμανική πρεσβεία και το γαλλικό γραφείο στην Πιονγκγιάνγκ κλείνουν προσωρινά, χωρίς να διευκρινίσει τον λόγο.

«Η βρετανική πρεσβεία παραμένει ανοιχτή», σημείωσε παράλληλα.

Η Γερμανία έχει πρεσβεία στη Βόρεια Κορέα. Η Γαλλία δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, αλλά διατηρεί ένα γραφείο στη χώρα για την διευκόλυνση των συναλλαγών.

Εκπρόσωποι των πρεσβειών της Γαλλίας και της Γερμανίας στη Νότια Κορέα δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση αυτή.

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στη Βόρεια Κορέα Γιοάκιμ Μπέργκστρομ ανήρτησε την περασμένη εβδομάδα στο Twitter φωτογραφία του στην Πιονγκγιάνγκ και σημείωσε ότι χαίρεται που βρίσκεται έξω από το συγκρότημα της πρεσβείας όπου βρισκόταν σε καραντίνα για έναν μήνα.