Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας διεμήνυσαν στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η ανθρωπιστική κρίση στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας απαιτεί μια πολιτική λύση και ζήτησαν να συναντηθούν σύντομα οι τρεις τους με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ «εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι άμαχοι και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Νωρίτερα σήμερα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι οι συγκρούσεις στη βορειοδυτική Συρία μπορεί να οδηγήσουν σε λουτρό αίματος και έκαναν ξανά έκκληση για εκεχειρία. Την ίδια ώρα, η Ρωσία διέψευδε τις πληροφορίες περί μαζικής φυγής των αμάχων λόγω της επιχείρησης των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, το 60% των περίπου 900.000 εκτοπισμένων που έχουν παγιδευτεί σε μια περιοχή η οποία ολοένα και μικραίνει, είναι παιδιά.

«Ζητάμε την άμεση κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθούν τα χειρότερα και αυτό που φοβόμαστε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε λουτρό αίματος», είπε ο εκπρόσωπος του Γραφείου, ο Γενς Λάρκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι γραμμές του μετώπου και η αδιάκοπη βία συνεχίζουν να μεταφέρονται πιο κοντά στις περιοχές αυτές όπου έχουν συρρεύσει οι εκτοπισμένοι», εξήγησε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι πληροφορίες περί χιλιάδων Σύρων που φεύγουν προς τα σύνορα με την Τουρκία είναι λανθασμένες και προέτρεψε την Άγκυρα να επιτρέψει στους κατοίκους της Ιντλίμπ να περάσουν σε άλλες περιοχές της Συρίας.