Συνελήφθη ο Σαΐντ Πουραζιζί διευθυντής της ιρανικής εφημερίδας Μπαχάρ, που εκφράζει τους μεταρρυθμιστικούς κύκλους της χώρας, η κυκλοφορία της οποίας είχε απαγορευθεί από τη Δευτέρα για ένα άρθρο της που θεωρήθηκε ότι αμφισβητεί τις «θρησκευτικές πεποιθήσεις των σιιτών», ανακοίνωσε σήμερα η σύζυγός του στο πρακτορείο ειδήσεων Φαρς.

«Σήμερα το πρωΐ μετέβη στην εφημερίδα και στις 11.00 έλαβε τηλεφώνημα από τον εισαγγελέα, ο οποίος τον καλούσε σε απολογία. Καθώς μετέβαινε εκεί, συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές του Εβίν», στα βόρεια της Τεχεράνης, ενημέρωσε η Μασουμέχ Σαχριαρί.

Ο σύζυγός της κατόρθωσε να της τηλεφωνήσει, προκειμένου να την ενημερώσει πως θα αποφυλακιζόταν με εγγύηση, «όμως δεν γνωρίζουμε ακόμη το ύψος της», πρόσθεσε.

Η ίδια δήλωσε πως έχει κατατεθεί κατά του συζύγου της μήνυση από τον γενικό εισαγγελέα.

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Μπαχάρ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις κι επικρίσεις στους σιιτικούς κύκλους, καθώς ο συντάκτης του έθετε εν αμφιβόλω την πεποίθηση πως ο προφήτης Μωάμεθ έχρισε τον ιμάμη Άλι ως πρώτο τη τάξει διάδοχό του, όπως πιστεύουν οι μουσουλμάνοι σιίτες – εν αντιθέσει προς τους σουνίτες. Το 90% του πληθυσμού του Ιράν αποτελείται από σιίτες.

Η εφημερίδα είχε εκφράσει τη συγγνώμη της, υπογραμμίζοντας πως το άρθρο «αντιβαίνει στην πολιτική γραμμή της» και επικαλέσθηκε ένα «λάθος χωρίς σκοπιμότητα»

«Το άρθρο της εφημερίδας Μπαχάρ συνιστά μία πλαστογράφηση της ιστορίας του Ισλάμ και προκαλεί δια-δογματικές διαιρέσεις», είχε δηλώσει ο υπουργός Πολιτισμού Αλί Τζανατί.