Αίσθηση είχε προκαλέσει η είδηση για τα φιλόδοξα σχέδια ενός ρατσιστή νεοναζί στις ΗΠΑ, που στοχεύει να φτιάξει μια «πόλη των λευκών».

Πρόκειται για τον Craig Cobb, ο οποίος μετακόμισε πριν από ένα χρόνο στην πόλη Leith, στη Βόρεια Ντακότα και έκτοτε αγόρασε πάνω από δέκα κατοικίες για να τις προσφέρει σε στελέχη του «λευκού κινήματος», μεταξύ των οποίων σε πρώην ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν, καθώς και σε αρχηγό μεγάλης νεοναζιστικής οργάνωσης.

Ωστόσο, οι τοπικές Αρχές δεν έκατσαν με σταυρωμένο τα χέρια, έχοντας φυσικά στο πλευρό τους κατοίκους της περιοχής που διαφωνούν με τα σχέδια του Cobb. Στόχος, όπως αναφέρεται από τους εκλεγμένους άρχοντες, η αποτροπή των προσπαθειών μετατροπής της κοινότητας σε προπύργιο ρατσιστών.

Την Κυριακή, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε μια προσωρινή παύση στην κατασκευή νέων σπιτιών, για 6 μήνες, μέχρι οι ισχύοντες νόμοι για την ιδιοκτησία να αναθεωρηθούν.

Επιπλέον, υιοθετήθηκε απόφαση σχετικά με τα χαρακτηριστικά που οι κατοικίες θα πρέπει να πληρούν. Έτσι, θα πρέπει να έχουν ύδρευση και υπηρεσίες αποχέτευσης. Καθώς, ο Cobb είχε αγοράσει εγκαταλειμμένα σπίτια, η διαμονή σε αυτά θα απαγορεύεται μέχρι να εξοπλιστούν κατάλληλα, ενώ επιπλέον θα αναγκαστεί να τροποποιήσει κατάλληλα τη δική του κατοικία.

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η άνω των 10 ήμερων κατασκήνωση, καθώς ο Cobb σχεδίαζε να φέρει ομοϊδεάτες του που θα έμεναν σε σκηνές.

Ο δήμαρχος Ryan Schock ελπίζει ότι οι παραπάνω ενέργειες θα αποτελέσουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Cobb, πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι οπαδοί του θα πρέπει να συμμορφώνονται με το νόμο.

«Τίποτα δεν πρόκειται να με αποτρέψει από αυτό (σσ. που σχεδιάζω), ή να αλλάξω τη στάση μου», δήλωσε από την πλευρά του ο Craig Cobb. «Εδώ είναι Αμερική», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να συμμορφωθεί με τους νόμους. Παράλληλα, βέβαια απείλησε ότι θα οδηγήσει τους τοπικούς άρχοντες ενώπιον της δικαιοσύνης.