Ο Πάπας Φραγκίσκος απομάκρυνε τον γερμανό ρωμαιοκαθολικό ιερέα που είναι γνωστός με το παρωνύμιο «ο επίσκοπος της χλιδής» επειδή ξόδεψε περίπου 31 εκατομμύρια ευρώ για να χτίσει ένα σπίτι από την επισκοπή του, για ένα ακαθόριστο χρονικό διάστημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό.

Η απόφαση του Πάπα, που είναι ένα βήμα πριν την οριστική αποπομπή του, αφορά τον επίσκοπο Φραντς-Πέτερ Τέμπαρτς βαν Ελστ του Λίμπουργκ και ελήφθη δύο ημέρες αφού ο ιερέας συναντήθηκε με τον ποντίφικα για να συζητήσει για το σκάνδαλο αυτό που συγκλονίζει τη γερμανική εκκλησία.

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει ότι ο επίσκοπος «δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του» και του ζητήθηκε να απομακρυνθεί από την επισκοπή για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα για τα οικονομικά της.

Εδώ και 15 ημέρες «ο επίσκοπος της χλιδής» βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων. Ο επίσκοπος του Λίμπουργκ βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου σχετικά με το κόστος κατασκευής της νέας του κατοικίας, το οποίο από 5,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν στην αρχή ξεπέρασε τα 31 εκατομμύρια εξαιτίας των ιδιαίτερων απαιτήσεων του ιερέα.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, ο επίσκοπος —που εδώ και καιρό προσπαθούσε να αποκρύψει το πραγματικό κόστος της κατασκευής του σπιτιού του— επέλεξε μεταξύ άλλων μια μπανιέρα που κόστιζε 15.000 ευρώ και ένα συνεδριακό τραπέζι αξίας 25.000 ευρώ. Στο σπίτι περιλαμβάνεται ένα ιδιωτικό παρεκκλήσι αξίας 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η τραπεζαρία του είναι 63 τετραγωνικά μέτρα.

Το τελικό ποσό των εργασιών ενδέχεται μάλιστα να φτάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt.