Προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την Τρίτη το σχέδιο του Ισραήλ για την προσάρτηση των οικισμών του στην Δυτική Όχθη, πλήττοντας άμεσα την ειρηνευτική πρόταση που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και την οποία υποστηρίζει το Ισραήλ.

Το προσχέδιο διανεμήθηκε στις χώρες – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Τυνησία και την Ινδονησία, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η Ουάσινγκτον θα ασκήσει βέτο.

Στο ίδιο προσχέδιο απόφασης μερικές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο της απόφασης αναμένεται να αρχίσουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς αναμένεται να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το προτεινόμενο από τον πρόεδρο Τραμπ σχέδιο ειρήνευσης. Η ομιλία του θα συμπέσει με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του προσχεδίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.