Δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι, πάνω σε τρακτέρ, διέσχισαν χθες τη διάβαση μεταξύ του Ισραήλ και της κοιλάδας του Ιορδάνη, ζητώντας την άμεση προσάρτηση της περιοχής αυτής, χωρίς να περιμένει η ισραηλινή κυβέρνηση να της δώσουν το «πράσινο φως» οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Με υψωμένες ισραηλινές σημαίες και πανό που έγραφαν «Σφραγίζουμε την ιστορία, επιβάλλουμε την κυριαρχία», τα τρακτέρ ακολουθούνταν από αυτοκίνητα που κόρναραν συνεχώς σε ένδειξη συμπαράστασης.

Οι διαδηλωτές φορούσαν λευκά μπλουζάκια με το σύνθημα «Προσάρτηση τώρα!».

Το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που αποκαλύφθηκε στις 28 Ιανουαρίου προβλέπει την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ. Πρόκειται για μια αγροτική ζώνη που συνιστά περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Η ισραηλινή εθνικιστική δεξιά προσπαθεί να πείσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στην προσάρτηση. Όμως ο αρχιτέκτονας του αμερικανικού σχεδίου και γαμπρός του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ζήτησε από το Ισραήλ να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου.

«Μετά από 52 χρόνια αναμονής, ήρθε η ώρα να προσαρτήσουμε την κοιλάδα του Ιορδάνη, η πλειοψηφία του λαού είναι υπέρ», είπε ο Νταβίντ Ελχαγιάνι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Γιέσα, μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εποίκους.

Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια στη Μεχόλα, τον πρώτο εβραϊκό οικισμό που ιδρύθηκε στην κοιλάδα του Ιορδάνη και αυτήν την εβδομάδα γιορτάζει τα 52 χρόνια ύπαρξής του.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε ισραηλινές εφημερίδες, η πλειοψηφία των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη. Με βάση το διεθνές δίκαιο ο ισραηλινός εποικισμός στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι παράνομος. Τον Νοέμβριο οι ΗΠΑ άλλαξαν τη στάση τους σε αυτό το ευαίσθητο θέμα και θεωρούν πλέον ότι ο εποικισμός δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.