Η κυβέρνηση της Τουρκίας φέρεται ότι αποκάλυψε εσκεμμένα την ύπαρξη ενός δικτύου ισραηλινών κατασκόπων το οποίο δρούσε εντός του Ιράν στις αρχές του 2012, καταφέρνοντας ένα σημαντικό πλήγμα στη συλλογή πληροφοριών από τις μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κανένα επίσημο σχόλιο από μέρους του Ισραήλ ή της Τουρκίας για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αλλά οι Ισραηλινοί υπουργοί έχουν κατηγορήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει υιοθετήσει αντιισραηλινή στάση τα τελευταία χρόνια, για να ενισχύσει τη θέση της χώρας του στον μουσουλμανικό κόσμο.

Οι άλλοτε ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ισραήλ έπεσαν στα βράχια το 2010, όταν άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σκότωσαν εννιά Τούρκους ακτιβιστές οι οποίοι επιδίωκαν να σπάσουν τον μακρόχρονιο ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο σχολιογράφος της Ουάσινγκτον Ποστ Ντέιβιντ Ιγκνάτιους έγραψε ότι το Ισραήλ κατά τα φαινόμενα στο πρόσφατο παρελθόν είχε εγκαταστήσει μέρος του δικτύου του για τη συγκέντρωση πληροφοριών για το Ιράν στο έδαφος της Τουρκίας, δίνοντας στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες την δυνατότητα να καταγράφουν τις κινήσεις των ανθρώπων που εργάζονταν γι’ αυτό. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το Ισραήλ πίστευε ότι οι Τούρκοι δεν θα στρέφονταν εναντίον του εβραϊκού κράτους έπειτα από χρόνια διμερούς συνεργασίας.

Όμως, αναφέρεται στο σχόλιο, στις αρχές του 2012 ο Ερντογάν αποκάλυψε στην Τεχεράνη τις ταυτότητες 10 Ιρανών οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία για να συναντηθούν με Ισραηλινούς πράκτορες.

Τον Απρίλιο του 2012 το Ιράν ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε ένα μεγάλο ισραηλινό δίκτυο κατασκοπείας και ότι συνέλαβε 15 υπόπτους. Δεν είναι ξεκάθαρο το εάν η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την διαρροή που φέρονται να έκαναν οι Τούρκοι.

Το Ιράν κατηγορεί εδώ και χρόνια το Ισραήλ ότι κατασκοπεύει την Ισλαμική Δημοκρατία και ότι έχει δολοφονήσει μια σειρά Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες, τον τελευταίο εξ αυτών τον Ιανουάριο του 2012. Το Ισραήλ και η Δύση κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη το διαψεύδει.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζεέβ Ελκίν απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ, αλλά σημείωσε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι «πολύ περίπλοκες».

«Οι Τούρκοι έλαβαν μία στρατηγική απόφαση. Να επιδιώξουν την ηγεσία στην περιοχή, στην Μέση Ανατολή, και επέλεξαν το βολικό χαρτί της αντιισραηλινής στάσης ώστε να οικοδομήσουν αυτήν την ηγεσία», είπε μιλώντας στην Ισραηλινή Ραδιοφωνία.

Ο υπουργός Ενέργειας Σιλβάν Σαλόμ επίσης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά υποστήριξε μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι μετά την αναταραχή που ξέσπασε στον αραβικό κόσμο το 2011, ο Ερντογάν επιδίωξε να αποκτήσει «νομιμοποίηση ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της νέας επανάστασης».

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί συμφιλίωση ανάμεσα στα δύο κράτη-συμμάχους, τον Μάρτιο, πείθοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ζητήσει συγγνώμη για τους θανάτους των ακτιβιστών το 2010.

Όμως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι προσπάθειες οι οποίες ακολούθησαν για να οικοδομηθούν γέφυρες, περιλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για να δοθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, δεν καρποφόρησαν.

«Το μόνο πράγμα το οποίο επιτύχαμε από τον Μάρτιο είναι να δείξουμε στους Αμερικανούς ότι ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται καν για τη συμφιλίωση», δήλωσε Ισραηλινός διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης του ζητήματος.

Ο Εχούντ Μπαράκ, τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, είχε εκφράσει την ανησυχία λίγο καιρό μετά το επεισόδιο του 2010 ότι η Τουρκία θα παρέδιδε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την δράση των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών στο Ιράν.

«Υπάρχουν πολλά δικά μας μυστικά (που έχουμε εμπιστευτεί στην Τουρκία) και η σκέψη ότι θα μπορούσαν να δοθούν στους Ιρανούς τους επόμενους μήνες… είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», είχε δηλώσει, σύμφωνα με τη Ραδιοφωνία του Ισραηλινού Στρατού τον Αύγουστο του 2010.