Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν διάφορους στόχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, θέσεις της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης κατασκευής όπλων, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του νότιου Ισραήλ, γνωστοποίησε το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εκτοξεύθηκε μία ρουκέτα και εστάλησαν μπαλόνια με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα προς το νότιο Ισραήλ. Η ρουκέτα έπεσε σε χωράφι. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, ούτε ζημιές, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Επρόκειτο για την πρώτη εκτόξευση ρουκέτας μετά την παρουσίαση του νέου ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ.

Νωρίτερα χθες, το ισραηλινό επιτελείο γνωστοποίησε ότι αναπτύσσει ενισχύσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην περιοχή το τρέχον διάστημα, μετά την αποκάλυψη του πολυαναμενόμενου σχεδίου του αμερικανού σχεδίου Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό την Τρίτη. Το σχέδιο έγινε δεκτό με αγαλλίαση στο Ισραήλ, ιδίως από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά απορρίφθηκε από την παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γάζα εναντίον της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Αναφέρθηκαν τέσσερις τραυματισμοί.

Για τον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής, τον Μαχμούντ Αμπάς, που έχει απορρίψει ξερά τους τελευταίους μήνες τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για διάλογο, αφού θεωρεί πως ο Τραμπ έχει επιλέξει πλευρά, το σχέδιο της Ουάσινγκτον «δεν θα περάσει» και ανήκει «στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μπροστά στην παλαιστινιακή απόρριψη, απαίτησε οι Παλαιστίνιοι να κάνουν κάποια «αντιπροσφορά».

Ο Αμπάς αναμένεται να μιλήσει εντός των προσεχών 15 ημερών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να το προτρέψει να απορρίψει το σχέδιο της Ουάσινγκτον, ανήγγειλε χθες Τετάρτη ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ.

(Φωτογραφία αρχείου)