Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή (στις 18:15, ώρα Ελλάδας) με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για να συζητήσουν πώς θα μπορέσει να τερματιστεί η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων.

«Είναι μια καλή αρχή, αλλά μόνο αν σημαίνει ότι αποφάσισε να πάψει να αρνείται να διαπραγματευτεί για τις λύσεις», σημείωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών Μιτς ΜακΝτόνελ σε ανακοίνωσή του.

«Όμως αν αυτή είναι μια συνάντηση στην οποία απλώς θα επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί, τότε δεν θα είναι εποικοδομητική», πρόσθεσε ο ΜακΝτόνελ.

Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο Ομπάμα είναι διατεθειμένος να εξετάσει μια πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για έξι εβδομάδες, όμως επιμένει ότι θα πρέπει να τερματιστεί η δεκαήμερη μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υπογράμμισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους, βασικό στόχο των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Αν και είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε οποιαδήποτε πρόταση υποβάλει το Κογκρέσο, ώστε να τερματιστούν αυτές οι τεχνητές κρίσεις, δεν θα επιτρέψουμε σε ένα μέρος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή να κρατούν την οικονομία όμηρο με τα ακραία και υπερφίαλα πολιτικά τους αιτήματα», σημείωσε ο αξιωματούχος.

«Το Κογκρέσο πρέπει να περάσει έναν καθαρό νόμο για την αύξηση του ορίου του χρέους και έναν χρηματοδοτικό νόμο για να ξανανοίξει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Εξάλλου σύμφωνα με αξιωματούχους του Κογκρέσου, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες.

Οι πρώτες ψηφοφορίες θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Δευτέρα το βράδυ και η Βουλή ενδέχεται να συνεδριάζει ως και το Σαββατοκύριακο.