«Έτος στροφής» για το μεταναστευτικό πρέπει να γίνει το 2014, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, προσθέτοντας ότι «κατά το ταξίδι του στην Αθήνα τον Αύγουστο συζήτησε σε βάθος το θέμα με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία και θα προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014, για μια από κοινού δράση».

Στην συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «το μεταναστευτικό πρέπει να μετατραπεί σε κύριο θέμα της ευρωπαϊκής ημερήσιας διάταξης και για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο, στις 24 και 25 Οκτωβρίου».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει προθυμία, αλλά χρειάζεται η πλήρης συνεργασία όλων των εταίρων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, διότι «είναι ένα ευρωπαϊκό δράμα που η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να το αντιμετωπίσει ενωμένη».

Ο Μπαρόζο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τραγικό ναυάγιο της Πέμπτης, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Λαμπεντούζα».

«Το ιταλικό αυτό πρόβλημα πρέπει να γίνει αντιληπτό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα», σημείωσε ο Μπαρόζο, κατά τον οποίο «η αλληλεγγύη είναι επιβεβλημένη».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι «έχουν γίνει ήδη κάποιες κινήσεις, όπως η δημιουργία της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων Frontex, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».

«Υπάρχουν και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Βουλγαρία, οι οποίες δέχονται μεγάλη μεταναστευτική πίεση. Χρειάζεται μια κοινή πολιτική, όλης της Ευρώπης, για την μετανάστευση και το δικαίωμα ασύλου», τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όμως είναι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, αυτές οι οποίες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά την παροχή ασύλου, πρόσθεσε.

Στο μέλλον «δεν θα πρέπει να αφήσουμε να σημειωθούν άλλα τέτοια τραγικά ναυάγια κοντά στις ακτές. Πρέπει να καταφέρνουμε να εντοπίζουμε εγκαίρως τα πλεούμενα που κινδυνεύουν και να τους παρέχουμε άμεσα βοήθεια», κατέληξε ο Μπαρόζο.

Οι Μπαρόζο και Λέτα επισκέφθηκαν σύντομα και το κέντρο προσωρινής κράτησης των μεταναστών της Λαμπεντούζα και συνομίλησαν με Ερυθραίους και Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι τους ζήτησαν να αλλάξει η στάση της Ευρώπης όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων.

Ο Λέτα ζήτησε συγγνώμη για τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Λαμπεντούζα και υποσχέθηκε να βελτιωθούν το συντομότερο, ενώ ανακοίνωσε ότι οι κηδείες των θυμάτων του ναυαγίου θα γίνουν δημοσία δαπάνη.