Την απευθείας εκλογή των αρχηγών της αστυνομίας από τους πολίτες, πρότεινε ο πρόεδρος του Εθνικού Συνδικάτου Αστυνομικών της Ρουμανίας (SNAP), Ιούλιαν Σουρουγκίου απορρίπτοντας σχέδιο που εκπονήθηκε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Λιβίου Ντραγκνέα και προβλέπει τη μεταφορά της εποπτείας της αστυνομίας στους δήμους.

«Αντί να ορίζονται οι αρχηγοί της αστυνομίας από τους δημάρχους προτείνω να εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία από τους πολίτες», τόνισε ο κ. Σουρουγκίου στη διάρκεια συζήτησης στο Βουκουρέστι με θέμα τις αδυναμίες του επαγγέλματος του αστυνομικού.

Επί 23 χρόνια οι πολιτικοί παρενέβαιναν στις υποθέσεις της αστυνομίας, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αστυνομικών της Ρουμανίας και πρόσθεσε ότι ο επαγγελματισμός δεν θα έχει κανένα ρόλο αν οι αρχηγοί της αστυνομίας διορίζονται από τους δημάρχους.
«Μπορείτε να φανταστείτε τί θα συμβεί αν ένας δήμαρχος διορίζει ένα αρχηγό της αστυομίας; Θα αγνοήσει τον επαγγελματισμό, δεν θα λάβει υπόψη το γεγονός ότι ο αστυνομικός έχει μια οικογένεια, δεν θα λάβει τίποτα υπόψη, το μόνο που θα τον νοιάζει θα είναι το δικό του συμφέρον και τα συμφέροντα του κόμματός του» είπε ο κ. Σουρουγκίου.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αστυνομικών πρότεινε στον αναπληρωτή πρωθυπουργό να ορίσει οι αρχηγοί της αστυνομίας να εκλέγονται με ψηφοφορία για τετραετή θητεία, ώστε να μην εξαρτώνται από τους δημάρχους.

«Δεν έχω απολύτως τίποτα εναντίον των πολιτικών, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι σε μια δημοκρατική χώρα η αστυνομία θα είναι υπό τις διαταγές του δημάρχου. Κοίταξα το σχέδιο και είδα ότι ο κ. Ντραγκνέα επιθυμεί ο δήμαρχος να διορίζει τον επικεφαλής της αστυνομίας και τον αναπληρωτή του.

Η πρότασή μου προς τον κ. Ντραγκνέα είναι οι επικεφαλής της αστυνομίας να εκλέγονται για τετραετή θητεία από τους πολίτες.

Έτσι ο επικεφαλής της αστυνομίας θα ξέρει ότι στηρίζεται στα δικά του πόδια του και ότι δεν θα έχει το σπαθί του δημάρχου να αιωρείται πάνω από το κεφάλι του» σημείωσε.