Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ του βελγικού Τύπου σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα στο θέμα της Χρυσής Αυγής.

Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της βελγικής εφημερίδας L’Echo αναφέρεται στις συλλήψεις βουλευτών, μελών και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στην έρευνα σε βάρος μελών της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και απειλεί με μαζική παραίτηση των βουλευτών της. Σε αυτή την περίπτωση, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, εξέλιξη η οποία είναι υψηλού ρίσκου για τον κυβερνητικό συνασπισμό, σημειώνει το δημοσίευμα.

Εξάλλου και η εφημερίδα La Libre Belgique αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της στις συλλήψεις των μελών και του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην εκτεταμένη έρευνα των αρχών σχετικά με παράνομες δραστηριότητες των μελών της Χρυσής Αυγής, η οποία ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι ελληνικές αρχές, σημειώνει το δημοσίευμα, κατόρθωσαν να επιφέρουν μεγάλο πλήγμα κατά της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, συλλαμβάνοντας τελικά τον επικεφαλής της οργάνωσης και αρκετά μέλη, δέκα ημέρες μετά τη δολοφονία.

Η μεγάλης κλίμακας επιχείρηση αυτή λαμβάνει χώρα ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της και ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα αναφέρει περαιτέρω ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής «έβγαλε απότομα τις ελληνικές αρχές από την ατονία τους» ως προς την αντιμετώπιση της οργάνωσης, μέλη της οποία ήταν ύποπτα για σειρά επιθέσεων σε βάρος μεταναστών και αριστερών.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι από τον Οκτώβριο του 2011, έχουν καταγραφεί με τεκμηριωμένο τρόπο περίπου 300 περιπτώσεις επιθέσεων και βίας κατά αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα από το ελληνικών δίκτυο αντιρατσιστικών οργανώσεων.