Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της σύλληψης βουλευτών και οργανωμένων μελών της Χρυσής Αυγής. Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και το Reuters καταγράφουν τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το BBC μετέδωσε την είδηση με τίτλο «Ο αρχηγός της ελληνικής ‘’Χρυσής Αυγής’’ συνελήφθη».

Η Daily Telegraph με την σειρά της επισημαίνει ότι οι συλλήψεις έγιναν μια μέρα μετά τις απειλές παραιτήσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. «Μια τέτοια εξέλιξη» παρατηρεί ο αρθρογράφος «θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές».

Σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde αναφέρεται: «Η ‘Χρυσή Αυγή’ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης δικαστικής έρευνας, την οποία διεξάγει το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας, μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου, από έναν νεοναζί που συνδεόταν με τη Χρυσή Αυγή, υπόθεση που σόκαρε την κοινή γνώμη».

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η οποία αναμεταδίδεται από πολλά μέσα, κάνει λόγο για «βαρύ χτύπημα εναντίον των Νεοναζί στην Ελλάδα». Όλα τα μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ φιλοξενούν αναλυτικές περιγραφές για τη δράση της «Χρυσής Αυγής» και για τις ενέργειες των ελληνικών αρχών.

Στην οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt» δημοσιεύεται ανταπόκριση, στην οποία σημειώνεται: «Η βία της Δεξιάς στην Ελλάδα έφθασε σε κρίσιμο σημείο. Αυτό που ξεκίνησε ως βαρύγδουπες δηλώσεις κοστίζει τώρα ζωές. Η κυβέρνηση φοβάται μια κατάσταση Βαϊμάρης και παρεμβαίνει». Ακόμη, στην εφημερίδα «Die Welt» επισημαίνεται ότι «είναι η πρώτη φορά από το 1974 που συλλαμβάνονται εν ενεργεία βουλευτές».

Όσον αφορά τα ιταλικά μέσα, η ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα αναφέρει σήμερα «Στην Ελλάδα η άκρα δεξιά τίθεται εκτός παιχνιδιού», ενώ το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ‘Ανσα προσθέτει ότι «η Χρυσή Αυγή φέρεται να είναι μια εγκληματική οργάνωση και να συνδέεται με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

Επιπλέον, το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των Σκοπίων μεταδίδει την είδηση της σύλληψης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και βουλευτών της. Σε δημοσίευμα της «Ουτρίνσκι Βέσνικ» αναφέρεται ότι οι σημερινές συλλήψεις «αποδεικνύουν ότι η ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν θελήσει».

Πέρα από τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερη προβολή στο θέμα γίνεται και στα αμερικάνικα μέσα. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η αγανάκτηση μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού για τη δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ σε πολλές αναφορές καταγράφεται ο «ρατσιστικός, αντισημιτικός και ναζιστικός» χαρακτήρας της οργάνωσης.

Τόσο η New York Times, όσο και άλλα έντυπα, όπως η Wall Street Journan και η Washington Post, τονίζουν επίσης ότι οι συλλήψεις αποτελούν μέρος μιας «διευρυμένης εκστρατείας» για την πάταξη του εξτρεμισμού στην Ελλάδα, που τροφοδοτείται από μια «καταστροφική οικονομική κρίση», όπως αναφέρεται.

Το CNN και άλλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλουν την είδηση, αναφέροντας ότι ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή και τέσσερις βουλευτές του κόμματος έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι αποτελούν μια «εγκληματική συμμορία».