Λίγο πριν τα ξημερώματα τουρκικό αλιευτικό συγκρούστηκε με ένα ρωσικής σημαίας πετρελαιοφόρο στον Βόσπορο, στην περιοχή Σαριγέρ, βόρεια της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό λιμενικό.

Το αλιευτικό βυθίστηκε μετά τη σύγκρουση και διασώστες κατάφεραν να περισυλλέξουν τρεις από τους έξι επιβαίνοντες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων, διευκρίνισε το λιμενικό σε ανακοίνωσή του.

Το ατύχημα αυτό σημειώθηκε την ώρα που μαίνεται αντιπαράθεση στην Τουρκία αναφορικά με τη δημιουργία μιας διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη η οποία θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο. Ο  Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί τη διώρυγα αλλά βρίσκει αντίθετο τον δήμαρχο της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η διώρυγα αυτή θα μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε πόλο έλξης και θα αποφορτίσει τα στενά του Βοσπόρου, μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως.

Περισσότερα από 41.000 πλοία διέσχισαν τα στενά του Βοσπόρου το 2018, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, δηλαδή περισσότερα από 100 ημερησίως.

Οι επικριτές του σχεδίου καταγγέλλουν μία ακόμη τρέλα του Ερντογάν που θα βυθίσει ακόμη περισσότερο στο χρέος την Τουρκία και θα ωφελήσει κυρίως τους επιχειρηματίες που πρόσκεινται στον Τούρκο πρόεδρο.

(φωτογραφία αρχείου)