«Πολύ πολύ δύσκολες» χαρακτηρίζουν τις επόμενες ώρες οι αρχές στην Αυστραλία, απευθύνοντας έκκληση σε σχεδόν 250.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να προστατευτούν από την ανεξέλεγκτη κατάσταση με τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα.

Κι αυτό παρότι σε κάποια μέρη της Αυστραλίας βρέχει.

Την ίδια ώρα, καταρτίζεται και «plan B» με επίκεντρο τον στρατό, καθώς το προσωπικό είναι έτοιμο να μεταφερθεί στα πύρινα μέτωπα για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν πολύ, λόγω του συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών και θυελλωδών ανέμων.

«Ακόμα και με τη βροχή στη Μελβούρνη, ακόμα και με την καλύτερη πρόγνωση καιρού για την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση άνευ προηγουμένου» δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτείας Βικτόρια Daniel Andrews. «Οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ πολύ δύσκολες».

Παρότι οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν έως το πρωί του Σαββάτου, ο Andrews ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «εάν τους ζητηθεί».

Οι αρχές, όπως μεταδίδει το Reuters, έστειλαν επείγοντα sms σε 240.000 ανθρώπους στη Βικτόρια, καλώντας τους να φύγουν από την περιοχή. Οι κάτοικοι περιοχών υψηλού κινδύνου, στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Νότια Αυστραλία, κλήθηκαν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν.

Από τον Οκτώβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 27 άνθρωποι ενώ η περιοχή που έχει αποτεφρωθεί έχει το μέγεθος της Νότιας Κορέας.

Τα στοιχεία

-Από τις 158 φωτιές στη Νέα Νότια Ουαλία δεν έχουν ελεγχθεί 39. Μία καίει σε επίπεδο έκτακτης ανάγκης.

-Στη γειτονική Βικτόρια μαίνονται 21 πυρκαγιές, οι δέκα σε επίπεδο έκτακτης ανάγκης.

-Στα σύνορα των δύο πολιτειών υπάρχουν δύο εστίες που τείνουν να ενωθούν και να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο 1,5 εκατ. στρεμμάτων

-Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν προμηθεύσει μέρος του πληθυσμού της Βικτόρια με δορυφορικά τηλέφωνα, βρεφικό γάλα, τροφή, πάνες και πυρσούς, για την περίπτωση που μείνουν χωρίς ρεύμα

-Θέρετρα της Αυστραλίας πρόσφεραν τα μηχανήματα τεχνητού χιονιού για να εκτοξεύουν παγωμένο νερό στις ξηρές πλαγιές, καθώς οι φωτιές απειλούν την περιοχή Snowy Mountains

-Η φωτιά κατέστρεψε σχεδόν 2000 σπίτια

-Στις φλόγες χάθηκαν ένα δισεκατομμύριο ζώα, με αποτέλεσμα πιθανή καταστροφή οικοσυστημάτων

-Από τις φωτιές εκλύθηκαν 400 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα παράγοντας επιβλαβείς ρύπους, σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης «Κοπέρνικος» της ΕΕ. Ο καπνός έχει διασχίσει τον Ειρηνικό φτάνοντας σε περιοχές της Νότιας Αμερικής, και πιθανώς και της Ανταρκτικής, σύμφωνα με τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ.