Την εκτίμηση ότι το να κυβερνήσει ένας «μεγάλος συνασπισμός» των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Γερμανία μετά τις εκλογές της Κυριακής θα ήταν «πολύ ωφέλιμο» για την Ευρώπη διατύπωσε ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Λε Σουάρ.

Για τον Χ. Σβόμποντα, η Γερμανία αποτελεί πλέον ανασταλτικό παράγοντα στην Ευρώπη και ένας συνασπισμός με το SPD θα άλλαζε τα πράγματα προς το καλύτερο – αν και «η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία».

«Όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι η έκβαση των εκλογών στη Γερμανία , αυτή την Κυριακή, θα έχει καθοριστική επιρροή στην ευρωπαϊκή σκηνή τους επόμενους μήνες, ή και χρόνια. Θα επηρεάσουν επίσης το σύνολο της ευρωπαϊκής αριστεράς, κυρίως εάν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ξανάρθουν στην εξουσία στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού με το CDU/CSU», αναφέρει ο Χ. Σβόμποντα.

Ο πρόεδρος των ευρωσοσιαλιστών εκτίμησε ότι «η επιρροή της γερμανικής κυβέρνησης στην Ένωση είναι πολύ σημαντική. Ενίοτε είναι αρνητική, μπορεί να παρεμποδίζει τη λήψη αναγκαίων μέτρων». «Το βέτο της Γερμανίας ενάντια στην τραπεζική Ένωση, που είχε η ίδια ζητήσει, είναι μία πραγματικότητα!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τον ίδιο, η Γερμανία θα μπορούσε να διατηρήσει ισχυρή θέση στην Ευρώπη, αλλά αποτελώντας θετικό παράδειγμα, δείχνοντας πως διαχειρίζεται την κοινωνική οικονομία, πως βάζει τα συνδικάτα να συνεργάζονται με την εργοδοσία και γι’ αυτό χρειάζεται να αναδομηθεί η επιρροή της Γερμανίας.

Ο Σβόμποντα δήλωσε ακόμη πεπεισμένος ότι με τη συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση η Γερμανία θα υιοθετήσει μία άλλη γραμμή σχετικά με την Ευρώπη, μία άλλη στάση έναντι των χωρών του Νότου.