Ο ιαπωνικός πύραυλος Epsilon εκτοξεύτηκε σήμερα από νότια βάση του αρχιπελάγους για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο – τηλεσκόπιο, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA).

Ο νέος πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη βάση της Οτσινούρα με καθυστέρηση ενός τετάρτου, στις 14.00 τοπική ώρα (08.00 ώρα Ελλάδος) και χάθηκε στα δασώδη όρη της νότιας περιφέρειας Καγκοσίμα. «Όλα εξελίσσονται άριστα», σχολίασε η ιαπωνική υπηρεσία κατά τα πρώτα λεπτά της πτήσης.

Η εκτόξευση αυτή είχε αναβληθεί δύο φορές εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, εκ των οποίων το ένα σημειώθηκε την τελευταία στιγμή, στις 27 Αυγούστου, κατά την πρώτη απόπειρα εκτόξευσης. Αρχικά ο πύραυλος θα εγκατέλειπε τη γη στις 22 Αυγούστου αλλά άλλο τεχνικό πρόβλημα που είχε διαπιστωθεί μερικές ημέρες νωρίτερα είχε αναβάλει την εκτόξευση

«Δεν υπάρχει πρόβλημα καιρικών συνθηκών: ο καιρός είναι συννεφιασμένος, η θερμοκρασία είναι 27 βαθμοί Κελσίου, ο άνεμος πνέει με ταχύτητα 3,5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο», είχε διευκρινίσει η JAXA μόλις πριν από την εκτόξευση του πυραύλου.

Για την πρώτη του αποστολή, το Εψιλον-1 μεταφέρει το SPRINT-1, το πρώτο ιαπωνικό διαστημικό τηλεσκόπιο παρατήρησης του περιβάλλοντος των πλανητών του ηλιακού συστήματος (Αφροδίτη, Άρης, Δίας) από γήινη τροχιά 950 έως 1.150 χλμ.

Το Έψιλον, ύψους 24 μέτρων και βάρους 91 τόνων, είναι ένας πύραυλος σχετικά μικρών διαστάσεων που θα επιτρέψει αποστολές χαμηλότερου κόστους, χάρη σε μια σημαντική μείωση των ανθρωπίνων πόρων και των αναγκαίων προετοιμασιών, δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος στην JAXA.

Η Ιαπωνία διαθέτει δύο ακόμη πυραύλους μεγαλύτερων διαστάσεων, τους Η-24 και Η-2Β, που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιούνται για εμπορικές και κυβερνητικές αποστολές από τον όμιλο Mitsubishi Heavy Industries (MHI).