Τύραννο αποκάλεσε τον πρόεδρο της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου η γαλλίδα ηθοποιός και υπέρμαχη της προστασίας των ζώων Μπριζίτ Μπαρντό, επειδή στηρίζει το νόμο που επιτρέπει την ευθανασία των αδέσποτων σκύλων.

«Αυτός ο τύραννος σκέφτεται μόνο τη δολοφονία, καταδικάζω τη δικτατορική πολιτική που δεν αρμόζει σε ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η Μπριζίτ Μπαρντό, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η διάσημη ηθοποιός εκτίμησε ότι όλα αυτά θυμίζουν τα χρόνια του Νικολάε Τσαουσέσκου, του ρουμάνου δικτάτορα, ο οποίος ανετράπη το 1989.

Η ρουμανική Βουλή υιοθέτησε νόμο, με τον οποίο επιτρέπεται η ευθανασία των αδέσποτων σκύλων. Ο νόμος προβλέπει ότι σε διάστημα 14 ημερών από την περισυλλογή ενός σκύλου, αν δεν τον αναζητά κανείς, τότε μπορεί να θανατώνεται.

Στο Βουκουρέστι, αλλά γενικά και σε ολόκληρη τη Ρουμανία, υπάρχει έντονο πρόβλημα με το μεγάλο αριθμό των αδέσποτων σκύλων. Υπέρ του νόμου που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ψήφισαν 266 βουλευτές, 23 τάχθηκαν κατά και 20 δεν ψήφισαν.

Η Μπορντό χαρακτήρισε το μέτρο, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει ο Μπασέσκου, «γενοκτονία των ζώων». Ο νόμος υιοθετήθηκε μία εβδομάδα μετά τον τραγικό θάνατο παιδιού, το οποίο κατασπάραξαν αδέσποτοι σκύλοι σε προάστια του Βουκουρεστίου.