Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε σήμερα από την Ιταλική Βουλή η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, συνδεδεμένη με την οριστική έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2020.

Συγκεκριμένα, 334 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 232 κατά, ενώ 4 επέλεξαν την αποχή.

Στα κύρια σημεία του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μείωση των κρατήσεων για τους χαμηλόμισθους, η αναβολή της αύξησης του φόρου προστιθέμενης αξίας και ο περιορισμός των πληρωμών με μετρητά.

Μετά από διαμαρτυρίες των παραγωγών, περιορίσθηκαν σημαντικά οι νέοι φόροι επί των πλαστικών αντικειμένων και των αναψυκτικών με ζάχαρη, οι οποίοι θα επιβληθούν από τον ερχόμενο Ιούλιο. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα λαχεία, το ιταλικό δημόσιο αυξάνει στο 20% των φόρο που θα εισπράττει από κέρδη άνω των πεντακοσίων ευρώ, ενώ για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια θα επιβάλλεται ο ίδιος φόρος, ο οποίος θα ισχύει, όμως, από 200 ευρώ και πάνω.

Τελικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν συμπεριελήφθησαν στον προϋπολογισμό η νομιμοποίηση των προϊόντων που περιέχουν χαμηλό ποσοστό κάνναβης, το οποίο δεν ξεπερνά το 0,5% ούτε η υιοθέτηση του «φόρου Τόμπιν» επί των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απόψε πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να ξεπερασθούν εντάσεις και διαφορές που έχουν προκύψει ανάμεσα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων και στο νέο, μικρό κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», του προοδευτικού πρώην πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Η Δεξιά και Κεντροδεξιά αντιπολίτευση, τέλος, καταδίκασαν τη σύνδεση της έγκρισης του προϋπολογισμού με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο και πολλά στελέχη της δήλωσαν βέβαια ότι την ερχόμενη άνοιξη πρόκειται να πραγματοποιηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.