Το μήνυμα Κόντε για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τον σεβασμό κυριαρχίας και ΑΟΖ από την Τουρκία

«Σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες μέλη της ανατολικής Μεσογείου»


ΚΟΣΜΟΣ
13:33
11/12/2019
Το μήνυμα Κόντε για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τον σεβασμό κυριαρχίας και ΑΟΖ από την Τουρκία
1
loading

Το θέμα του σεβασμού από την Τουρκία της κυριαρχίας και των κυρίαρχων δικαιωμάτων των ΑΟΖ όλων των γειτονικών χωρών της μπορεί να προκύψει στη συζήτηση και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αύριο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Αναφερόμενος στην ατζέντα της Συνόδου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Κόντε αναφέρθηκε στα κυρίαρχα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της χώρας μας, όπως και την πρόσφατη υπογραφή των τουρκο-λιβυκών «μνημονίων», και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στη συζήτηση και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από αίτημα χώρας μέλους, μπορεί να προκύψει το θέμα του σεβασμού, από μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας και των κυρίαρχων δικαιωμάτων των ΑΟΖ όλων των γειτονικών χωρών της.

Το θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν ήδη τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του περασμένου Ιουνίου και Οκτωβρίου, (αλλά και οι σύνοδοι του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2018), επανέρχεται στο προσκήνιο -και όχι μόνο λόγω του ότι η Άγκυρα παρεμβάλλεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ιταλία συνεχίζει, φυσικά, να συναινεί με την ευρωπαϊκή στήριξη της Κύπρου- και ως συνέπεια των δυο μνημονίων που, όπως γνωρίζουμε, υπεγράφησαν από την Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στους τομείς της ασφάλειας και της οριοθέτησης των αντίστοιχων ΑΟΖ, τις περασμένες ημέρες. Είναι σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες μέλη της Ένωσης που βρέχονται από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αναφορά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

«Είναι άλλο τόσο σημαντικό τα προαναφερθέντα μηνύματα να μην μετατραπούν σε μια συναίνεση για την επιβράδυνση της διαδικασίας σταθεροποίησης της Λιβύης και σε μια απεριόριστη αναβολή της Συνόδου του Βερολίνου, η οποία χαίρει της στήριξης της Ιταλίας» προσέθεσε ο κ. Κόντε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ενωμένης Ευρώπης

    Να αποδείξει σε μια τόσο κατάφορη αδικία και απειλή ενος κράτους μέλους απο ενα επικίνδυνο προβληματικό Ισλαμικό κράτος εκτός Ευρώπης, οτι είναι ενωμένη. Και επίσης να προχωρήσει άμεσα στην ανακηρύξει επίσημος Ευρωπαϊκά , ΑΟΖ και Ευρωπαϊκό στρατό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει