Έτοιμος να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το ELN, το δεύτερο μεγαλύτερο ανταρτικό κίνημα της χώρας μετά τις FARC, δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ, ο Σάντος χαιρέτισε την απελευθέρωση, την Τρίτη, από τον ELN (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός), ενός καναδού ομήρου που κρατούσαν οι αντάρτες και δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει το διάλογο με το ELN το συντομότερο δυνατό».

Το αντάρτικο του ELN, που αριθμεί σύμφωνα με τις αρχές περίπου 2.500 μαχητές, έχει δηλώσει επανειλημμένα έτοιμο να αρχίσει ένα διάλογο με την κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τις FARC που διεξάγονται από το Νοέμβριο στην Κούβα.

Ο κολομβιανός πρόεδρος είχε θέσει πάντως ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες την απελευθέρωση του Τζέρνοκ Γουόμπερτ, ενός καναδού μηχανικού που είχε απαχθεί τον Ιανουάριο στη βόρεια Κολομβία.

Ο ELN, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 και οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC, μαρξιστές) με δύναμη περίπου 8.000 ανδρών, είναι οι τελευταίες ανταρτικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που είχαν δώσει στη δημοσιότητα στο τέλος μιας συνόδου που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, οι διοικητές των FARC και του ELM Τιμολέον Χιμένες και Νίκολας Ροντρίγκες είχαν καλέσει την εξουσία σε διάλογο «με όλη την εξέγερση» για να μπει ένα τέλος σε μια ένοπλη σύγκρουση που διαρκεί ήδη μισό αιώνα.

Η σύγκρουση αυτή, στην οποία συμμετέχουν άλλες αριστερές ανταρτικές οργανώσεις, παραστρατιωτικές οργανώσεις της ακροδεξιάς και συμμορίες λαθρεμπόρων ναρκωτικών, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 600.000 ανθρώπους και έχει επιφέρει τον εκτοπισμό άνω των 4,5 εκατομμυρίων.