Την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου εξέφρασε η  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ, αφότου οι βρετανικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση ένα συνεργάτη της εφημερίδας Guardian στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν.

«Συμμερίζομαι πλήρως τις ανησυχίες του κ. Γιάγκλαντ», του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέφερε η Ρέντινγκ στο λογαριασμό της στο Twitter, όπως γράφει το ΑΜΠΕ.

Σε επιστολή που απηύθυνε χθες προς τη βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι, ο Γιάγκλαντ είχε ζητήσει «πληροφορίες» για την κράτηση ενός συνεργάτη της Guardian και την καταστροφή μυστικών ντοκουμέντων τα οποία είχε εμπιστευθεί στην εφημερίδα ο Αμερικανός Έντουαρντ Σνόουντεν. Οι υποθέσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν «αρνητική επίδραση στην ελευθερία της έκφρασης την οποία εγγυάται το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», είχε προειδοποιήσει ο Γιάγκλαντ.

Η θέση που πήρε η Ρέντινγκ έρχεται σε διάσταση με την επίσημη θέση της Επιτροπής στο θέμα αυτό. «Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο», είχε δηλώσει χθες ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, όταν ερωτήθηκε για τις συνέπειες της υπόθεσης Σνόουντεν στη Βρετανία. «Η Επιτροπή επιμένει πολύ στον πλήρη σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης από τα μέσα ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη», είχε προσθέσει ο εκπρόσωπος Ολιβιέ Μπαγί.

«Ωστόσο», είχε επιμείνει, «αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν είναι απόλυτα και πρέπει πάντα να υπάρχει μια κατάλληλη ισορροπία με τα άλλα δικαιώματα όπως η εθνική ασφάλεια. Τα δύο πάνε μαζί. Δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια και αντιστρόφως», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος.