Την απαγόρευση της διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων του συνεταιρισμού Fonterra της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές.

Ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι τρεις παρτίδες προϊόντος γάλακτος, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή βρεφικού γάλακτος και ροφημάτων για αθλητές, βρέθηκαν, το Μάιο του 12, να περιέχουν το βακτήριο clostridium botulinum, που προκαλεί αλλαντίαση, νόσο που μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή και θάνατο.

Ειδικότερα ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε ότι συμπυκνωμένος ορός γάλακτος εξήχθη στην Κίνα, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και τη Σαουδική Αραβία και χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή βρεφικού γάλακτος και ενεργειακών ροφημάτων.

«Αποσύρονται από το εμπόριο πιθανόν μολυσμένα γαλακτοκομικά προϊόντα της εταιρείας Fonterra και τη διακοπή της εισαγωγής τους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών Rospotrebnadzor.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο σήμερα, ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού Fonterra Τίο Σπίρινγκς ζήτησε συγγνώμη για την υπόθεση και διευκρίνισε ότι τα προϊόντα δύο εταιρειών που χρησιμοποιούν δικές του πρώτες ύλες είναι ασφαλή, διότι οποιαδήποτε βακτήρια περιέχονταν σε αυτές εξουδετερώνονται κατά την επεξεργασία τους. Επανέλαβε ότι η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί προτεραιότητά του και δεσμεύθηκε ότι ο συνεταιρισμός ελέγχει προληπτικά όλα τα προϊόντα που εξέρχονται του εδάφους της Νέας Ζηλανδίας.