Οι Παλαιστίνιοι χαιρετίζουν την ευρωπαϊκή απόφαση για τη σήμανση «ισραηλινοί οικισμοί» στα τρόφιμα

Το Ισραήλ την απορρίπτει κατηγορηματικά


ΚΟΣΜΟΣ
0:15
13/11/2019
Οι Παλαιστίνιοι χαιρετίζουν την ευρωπαϊκή απόφαση για τη σήμανση «ισραηλινοί οικισμοί» στα τρόφιμα
loading

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα διατροφής που προέρχονται από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη πρέπει να φέρουν την ένδειξη ότι προέρχονται από «ισραηλινό οικισμό».

Τη συγκεκριμένη απόφαση, όμως, την «απέρριψε κατηγορηματικά» το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν σε εφαρμογή αυτή τη νομική και πολιτική υποχρέωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας της ΟΑΠ Σαέμπ Ερεκάτ.

«Δεν θέλουμε αυτά τα προϊόντα να ταυτοποιούνται μόνο ως προερχόμενα από παράνομους οικισμούς, αλλά επιθυμούμε να απαγορευθούν από τις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε ο Ερεκάτ.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του πως το Ισραήλ «απορρίπτει κατηγορηματικά» την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.

«Ο μοναδικός σκοπός της απόφασης είναι να στοχοθετηθεί το Ισραήλ και να εφαρμοστούν σε βάρος του δύο μέτρα και δύο σταθμά», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ο εποικισμός από το Ισραήλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη και της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ συνεχίσθηκε από το 1967 απ' όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις, όμως εντάθηκε μετά την έλευση στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Περισσότεροι από 600.000 ισραηλινοί έποικοι είναι πλέον εγκατεστημένοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, όπου ζουν συνολικά περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Οι οικισμοί αυτοί δεν έχουν «καμία νόμιμη βάση» και αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με την απόφαση 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ΟΑΠ ζήτησε εξάλλου σήμερα η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Μισέλ Μπατσελέτ να δώσει στη δημοσιότητα τον «κατάλογο των εταιρειών» που επιχειρούν στους ισραηλινούς οικισμούς.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει