«Μεγάλος» αριθμός ρουκετών εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας προς την επικράτεια του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές σήμερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

Εκπρόσωπός του ισραηλινού στρατού σημείωσε ότι το επιτελείο αναμένει πολυήμερες εχθροπραξίες.

«Εκτοξεύθηκε μεγάλος αριθμός ρουκετών προς το Ισραήλ» δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους και πρόσθεσε ότι γίνονται προετοιμασίες για «πολλές ημέρες» εχθροπραξιών.

Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε πολλές πόλεις του κεντρικού Ισραήλ, καθώς και στη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ, κατά τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος επιβεβαίωσε μια πληροφορία που μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ.

Οι εκτοξεύσεις των ρουκετών ακολούθησαν τη στοχευμένη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον ενός ανώτερου στελέχους των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, του ένοπλου βραχίονα της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, στο σπίτι του στη Λωρίδα της Γάζας. Στο «χειρουργικό» κατά τους ισραηλινούς πλήγμα αυτό σκοτώθηκαν ο 42χρονος Μπάχα Αμπού Αλ Άτα και η σύζυγός του, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το αεροπορικό πλήγμα έγινε περί τις 04:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν ισχυρή έκρηξη στο σπίτι του Αμπού Αλ Άτα στη συνοικία Σετζάια, στο ανατολικό τμήμα της Πόλης της Γάζας, ενώ η οργάνωσή του επιβεβαίωσε τον θάνατο του και η πληροφορία αναπαρήχθη από τεμένη στον θύλακα.

Με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωστοποίησε ότι ενέκρινε την επιχείρηση εναντίον του Άτα, προσάπτοντάς του ευθύνες για σειρά επιθέσεων με ρουκέτες, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και ελεύθερους σκοπευτές και για τον σχεδιασμό νέων επιθέσεων.

Από την πλευρά της, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι ο Άτα είναι νεκρός και απείλησε πως θα εκδικηθεί το Ισραήλ για τον θάνατό του. Τόνισε ότι οι μαχητές του τέθηκαν σε «ύψιστο συναγερμό».

Παράλληλα, πύραυλοι έπληξαν το πρωί της Τρίτης σπίτι στη Δαμασκό όπου ζούσε ανώτερο στέλεχος του Ισλαμικού Τζιχάντ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο γιος του, και να τραυματιστούν άλλοι έξι.

Σύμφωνα με το SANA, βομβαρδίστηκε το σπίτι του Ακράμ αλ Ατζούρι, που βρισκόταν κοντά στην πρεσβεία του Λιβάνου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί «ο γιος του Μουάντ και ένας ακόμη άνθρωπος». Το πρακτορείο επέρριψε την ευθύνη στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων της 15ης επετείου από τον θάνατο του ηγέτη της παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, ένας 22χρονος δέχθηκε σφαίρα στο στήθος, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στον καταυλισμό των Παλαιστινίων προσφύγων Αλ Αρούμπ, που βρίσκεται μεταξύ της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Κατόπιν, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να πετάξουν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πορείες πραγματοποιήθηκαν χθες στη Δυτική Όχθη για την 15η επέτειο από τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ. Σε τουλάχιστον δύο περιοχές, στο Αλ Αρούμπ και το Αλ Φαουάρ, οι πορείες μετατράπηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

(φωτογραφία αρχείου)