Η κατάσταση της υγείας του Νέλσον Μαντέλα «βελτιώνεται σταθερά», ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, ημέρα των 95ων γενεθλίων του πρώην προέδρου και ήρωα του αγώνα εναντίον του Απαρτχάιντ.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης και όλου του λαού της Νότιας Αφρικής ευχόμαστε στον Μαντίμπα χαρούμενα 95α γενέθλια», ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος επισκέφθηκε τον ασθενή Μαντέλα, αναφερόμενος σε αυτόν με το όνομα που χρησιμοποιεί η φυλή του.

Πολλοί Νοτιοαφρικανοί, ανάμεσά τους και μαθητές, συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Μαντέλα, τραγούδησαν, άφησαν ευχετήριες κάρτες και λουλούδια στην πύλη.

Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις έγιναν σε όλη τη Νότια Αφρική με την ευκαιρία των γενεθλίων του Μαντέλα. Έγιναν εκκλήσεις να διατεθούν 67 λεπτά για φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, σε ένδειξη τιμής για τα 67 χρόνια που έδωσε ο Μαντέλα στη νότια Αφρική, 27 εξ αυτών στη φυλακή.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όρισε την ημέρα των γενεθλίων του αγωνιστή εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα. Η κατάσταση του πρώην προέδρου, που εισήχθη στο νοσοκομείο την 8η Ιουνίου με λοίμωξη του αναπνευστικού, είχε επιδεινωθεί σημαντικά στη συνέχεια. Ωστόσο κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες έχει βελτιωθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ανέφερε ότι «εκ μέρους της οικογένειάς μας και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών η Μισέλ και εγώ απευθύνουμε τις πιο θερμές ευχές και προσευχές μας στον Νέλσον Μαντέλα», ενώ αναφέρθηκε στη «βαθιά συγκίνηση» που ένιωσε κατά την επίσκεψή του στη Νήσο Ρόμπεν, όπου βρίσκεται η φυλακή όπου κρατείτο.

Ο Μαντέλα εξελέγη ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής το 1994 για μία θητεία. Κατόπιν αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή και εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια το 2010, όταν η χώρα είχε διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε σε μήνυμά του προς τον Μαντέλα ότι «το όνομά σας είναι συνυφασμένο με μια ολόκληρη εποχή της σύγχρονης ιστορίας της Αφρικής, που σήμανε την οικοδόμηση μιας νέας δημοκρατικής Νότιας Αφρικής».

Η εκπρόσωπος της διπλωματίας της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ επίσης εξέφρασε τις ευχές της κινεζικής στον Μαντέλα, ο οποίος «μάχεται την αρρώστια με αδάμαστη θέληση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκδηλώσεις προγραμματίζεται να γίνουν αύριο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και το Κογκρέσο των ΗΠΑ.