Απορρίφθηκε σήμερα το αίτημα του αντιπροέδρου της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος ζητούσε η δίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να διεξαχθεί στην Αφρική.

Ο Ρούτο κατηγορείται, όπως ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα, ότι συνέβαλε πριν από πέντε χρόνια να ενορχηστρωθούν τα επεισόδια μετεκλογικής βίας στα οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι.

Ο Ρούτο είχε ζητήσει η δίκη να διεξαχθεί στο έδαφος της πατρίδας του ή στη γειτονική Τανζανία, όπου βρίσκεται ήδη ένα δικαστήριο του ΟΗΕ.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) δεν έχει ακόμη αποφανθεί για το παρόμοιο αίτημα που έχει διατυπώσει ο Κενυάτα.

Οι δύο πολιτικοί, οι οποίοι εξελέγησαν θέτοντας υποψηφιότητα από κοινού στις εκλογές του Μαρτίου, είχαν ζητήσει η δίκη να διεξαχθεί στην Αφρική ώστε να μπορούν να συνδυάζουν την άσκηση των πολιτικών τους καθηκόντων με την παρουσία τους στην δίκη. Επικριτές τους τονίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να εκθέσει μάρτυρες σε εκφοβισμό.

Το ΔΠΔ ανέφερε ότι εξέτασε παράγοντες όπως «οι δυνητικές συνέπειες για τα θύματα και τους μάρτυρες» και το «πώς θα εκληφθεί η απόφασή του, πριν την εκδώσει». Η απόφαση πάντως αναμένεται να γίνει δεκτή με αντιφατικά συναισθήματα στην Αφρική, όπου οι ευαισθησίες σχετικά με την ευρωπαϊκή και δυτική επιρροή είναι έντονες.

Νωρίτερα φέτος επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων είχαν καλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά την διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης να αναπέμψουν την υπόθεση σε βάρος των Κενυάτα και Ρούτο στα δικαστήρια της χώρας τους.