Δεν πρόκειται να καταθέσουν στο Κογκρέσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι για την έρευνα σχετικά με ενδεχόμενη παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επειδή το Κίεβο δεν θέλει να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με όλο αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βάντιμ Πριστάικο στο περιθώριο μιας επενδυτικής διάσκεψης στην πόλη-λιμάνι Μαριούπολη. «Δεν θα πάμε εκεί, δεν θα σχολιάσουμε», πρόσθεσε.

Οι Δημοκρατικοί ερευνούν αν υπάρχει βάση προκειμένου να παραπεμφθεί ο Τραμπ σχετικά με το αίτημά του προς τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να διεξαγάγει έρευνα για έναν πολιτικό αντίπαλό του στο εσωτερικό, τον πρώην αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν είναι ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο πλέον υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο Γουίλιαμ Τέιλορ, κατέθεσε πως ο Τραμπ συνέδεσε την απελευθέρωση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία με μια δημόσια ανακοίνωση στο Κίεβο ότι θα πραγματοποιούσε τις έρευνες που επιδίωκε ο πρόεδρος της χώρας.

Εκείνος έχει αποκαλέσει την έρευνα «κυνήγι μαγισσών». Έχει πει πως δεν υπήρξε αντάλλαγμα για τα 391 εκατομμύρια προκειμένου να βοηθηθεί η Ουκρανία να πολεμήσει τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στην ανατολική επαρχία Ντονμπάς.

Ο Πριστάικο είπε πως οι σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στην Ουάσινγκτον δεν έχουν αλλάξει αφότου ξεκίνησε η αντιπαράθεση για την παραπομπή και ότι είναι φυσιολογικό για τις δύο χώρες να χρησιμοποιούν επίσημους και ανεπίσημους διπλωματικούς διαύλους.

«Υπάρχουν δίαυλοι που διαχωρίζονται ειδικά από τους επίσημους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επίσημοι (δίαυλοι) δεν ξέρουν τι συμβαίνει», ανέφερε σχετικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόσθεσε ακόμη πως η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει επίσημα αιτήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το Κίεβο είχε λάβει τέτοιο αίτημα για να διερευνήσει την Burisma, την ουκρανική εταιρία αερίου στην οποία ο γιος του Μπάιντεν, Χάντερ, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είπε πως η ερώτηση αυτή πρέπει να υποβληθεί στο γραφείο του γενικού εισαγγελέας.

Ο Τέιλορ ήταν παρών στην ίδια διάσκεψη στη Μαριούπολη αλλά αρνήθηκε να μιλήσει στα ΜΜΕ για την έρευνα περί παραπομπής.