Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Αίγυπτο.

«Καταδικάζω πάντα τις στρατιωτικές επεμβάσεις σ’ ένα δημοκρατικό σύστημα. Πρέπει να καταλάβουμε πως είναι μια δημοφιλής επέμβαση, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη η κοινή γνώμη στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

«Έτσι, ενώ προειδοποιούμε για το προηγούμενο που δημιουργείται για το μέλλον, πρέπει φυσικά να εργασθούμε με τους Αιγύπτιους, με τη βούληση της πλειοψηφίας στην Αίγυπτο, και αυτό είναι που θα κάνουμε», συνέχισε.

Ο Χέιγκ δήλωσε πως η Βρετανία αναγνωρίζει κράτη μάλλον παρά κυβερνήσεις «και πρέπει να εργασθούμε με όποιον βρίσκεται στην εξουσία στην Αίγυπτο».

Ο Βεστερβέλε χαρακτήρισε την επέμβαση «σοβαρή οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Αίγυπτο» και δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά».

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις πολύ πέραν της χώρας, σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

«Καμιά κοινωνική ομάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η βία πρέπει να αποκλειστεί όπως και οι διώξεις με πολιτικά κίνητρα και οι αυθαίρετες συλλήψεις. Τα επιτεύγματα της αιγυπτιακής επανάστασης, ιδιαίτερα η ελευθερία του Τύπου και του συνέρχεσθαι, δεν πρέπει να αμφισβητηθούν».

Άλλοι δυτικοί ηγέτες έκαναν επιφυλακτικές δηλώσεις στις οποίες αναγνωρίζουν ότι η επέμβαση του στρατού είναι δημοφιλής, αλλά εκφράζουν ανησυχίες για τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν για τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά» για τη στρατιωτική δράση και κάλεσε το στρατό «να κινηθεί γρήγορα και υπεύθυνα για να επιστρέψει την πλήρη εξουσία σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση».

Οι στρατιωτικοί ηγέτες της Αιγύπτου θα πρέπει «να αποφύγουν οποιαδήποτε αυθαίρετη σύλληψη του προέδρου Μόρσι και των υποστηρικτών του», δήλωσε ο Ομπάμα.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε πως «η σύγκρουση δεν μπορεί να είναι λύση. Η μόνη λύση στο παρόν αδιέξοδο μπορεί να είναι μόνο πολιτική στη βάση του διαλόγου όπως επιθυμεί ο αιγυπτιακός λαός και βασισμένη στις δημοκρατικές αρχές και στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων