Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρει «τεράστια ευθύνη απέναντι στην Ιστορία και θα πρέπει να την αναλάβει», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν σχετικά με την τουρκική επίθεση στην βορειοανατολική Συρία.

«Ο Τούρκος πρόεδρος φέρει μια τεράστια ευθύνη απέναντι στην Ιστορία και αυτήν την ευθύνη θα πρέπει να την αναλάβει», δήλωσε ο Λεμουάν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Public Sénat.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτό που συμβαίνει στην βορειοανατολική Συρία (…) Θα συνεχίσουμε να προσφεύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», σημείωσε.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, «μας αναγνωρίζουν ότι είμαστε ιδιαίτερα ισχυροί για να δηλώσουμε ότι είναι απαράδεκτη αυτή η επίθεση και ηθικά αισθάνονται ότι υποστηρίζονται από τη Γαλλία», σημείωσε ο Λεμουάν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφερόμενος εξάλλου στην επίσκεψη στο Ιράκ του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο Λεμουάν υπενθύμισε ότι το ταξίδι αυτό έχει στόχο να «δημιουργηθεί ένας δικαστικός μηχανισμός καθώς ένας αριθμός ανθρώπων αξίζει να δικαστεί εκεί όπου διέπραξε τα εγκλήματα».

Ερωτηθείς για την πιθανή καταδίκη σε θάνατο Γάλλων τζιχαντιστών που βρίσκονται στο Ιράκ, ο Λεμουάν υπενθύμισε ότι όταν ένας Γάλλος καταδικάζεται σε θάνατο στο εξωτερικό, η Γαλλία «γνωστοποιεί ότι έχει καταργήσει την θανατική ποινή και ότι δεν αποτελεί κατάλληλο μέσο».

Στην ίδια συνέντευξή του στο Public Sénat, ο Λεμουάν αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι μια συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά, αλλά εξακολουθεί να μην είναι σίγουρη.

«Μια συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά, αλλά δεν είναι εξασφαλισμένη», σημείωσε.

Νωρίτερα σήμερα το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ ως έχει.