Η Γαλλία απαίτησε σήμερα από το Ιράν να αφήσει αμέσως ελεύθερους δύο Γάλλους πολίτες που κρατούνται στη φυλακή από τον Ιούνιο, μια κατάσταση που είναι πιθανό να περιπλέξει τις προσπάθειες του Παρισιού να αποκλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τεχεράνη.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως ο Ρολάν Μαρσάλ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, κρατείται.

Γάλλοι αξιωματούχοι και η οικογένειά του επιδίωξαν να κρατήσουν μυστική την πληροφορία λόγω των τρεχουσών διενέξεων στην περιοχή, φοβούμενοι ότι θα έπληττε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις.

Η συνάδελφος του Μαρσάλ, η Φαριμπά Αντελχάχ, που έχει διπλή γαλλική και ιρανική υπηκοότητα, κρατείται σε φυλακή στο Ιράν από τον Ιούνιο.

«Θέλουμε οι ιρανικές αρχές να επιδείξουν διαφάνεια σε αυτή την υπόθεση και να ενεργήσουν χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ σε συνέντευξη Τύπου.

Η εκπρόσωπος προσέθεσε πως ο Μαρσάλ δέχθηκε επισκέψεις από υπαλλήλους του προξενείου και πως διαθέτει δικηγόρο. Το Ιράν αρνήθηκε να κάνει το ίδιο για την Αντελχάχ επικαλούμενο την ιρανική υπηκοότητά της και αποκάλεσε τα αιτήματα της Γαλλίας για την απελευθέρωσή της επέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Η Αντελχάχ και ο Μαρσάλ συνελήφθησαν σε μια περίοδο όπου η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε διεθνή αντιπαράθεση για την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, που επιτεύχθηκε το 2015 και από την οποία αποχώρησαν πέρυσι οι Ηνωμένες Πολιτείες.