Αναπόφευκτο χαρακτηρίζει ο Οριόλ Ζουνκέρας, ένας από τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.

Ο Ζουνκέρας έλαβε τη βαρύτερη ποινή από τους εννέα καταδικασθέντες για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας, το 2017, να αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Του επιβλήθηκε ποινή 13 ετών φυλάκισης για στάση και κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων, από το από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο πρώην αντιπρόεδρος της περιφέρειας  σχολιάζει πως οι ποινές που επιβλήθηκαν στον ίδιο και ακόμα οκτώ αυτονομιστές έκαναν τους ίδιους και το κίνημά τους ακόμα ισχυρότερους και πιο αποφασισμένους.

Η απόφαση του δικαστηρίου έβγαλε χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο.

«Είμαι σίγουρος για ένα πράγμα, αυτή η σύγκρουση θα λυθεί μέσω κάλπης… Είμαστε πεπεισμένοι πως το δημοψήφισμα είναι αναπόφευκτο γιατί αλλιώς πώς θα δώσουμε φωνή στους πολίτες;» τόνισε, προσθέτοντας πως δεν μετάνιωσε για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος του 2017.

Ο Ζουνκέρας δήλωσε στο Reuters πως ο ίδιος αλλά και άλλοι από τους καταδισκασθέντες σχεδιάζουν να ασκήσουν προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Ερωτηθείς για το ποιο μήνυμα έχει να δώσει στο κίνημα της ανεξαρτησίας, μετά την καταδίκη του, ο Ζουνκέρας είπε: «Θα συνεχίσουμε και δεν θα παραιτηθούμε γιατί ποτέ δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε τώρα. Η φυλακή και η εξορία μας έκαναν πιο δυνατούς και ενίσχυσαν την πίστη μας, αν αυτό είναι δυνατό, στα βαθιά δημοκρατικά πιστεύω μας».

«Είμαι σίγουρος πως αυτή η καταδίκη δεν θα αποδυναμώσει το κίνημα της ανεξαρτησίας, μάλλον το αντίθετο» τόνισε.