Ο τυφώνας Hagibis σφυροκοπά την Ιαπωνία προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ηδη υπάρχουν δύο νεκροί από τον τυφώνα, ένας από κατολίσθηση και ένας από τις ριπές αέρα που γδέρνουν τη χώρα, ενώ έχουν καταγραφεί και 33 τραυματίες. Είναι ενδεικτικό ότι μετεωρολόγοι έχουν συγκρίνει τον τυφώνα Hagibis με τον ισχυρό τυφώνα Ida, ο οποίος είχε αφήσει πίσω του 1.269 νεκρούς στην Ιαπωνία το 1958.

«Να είστε έτοιμοι για βροχοπτώσεις που δεν έχετε βιώσει ποτέ», δήλωσε ο αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας Yasushi Kajihara. «Πάρτε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σώσετε τη ζωή σας», κάλεσε τους πολίτες, ενώ οι περιοχές που βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου για τον τυφώνα Hagibis, κατηγορίας 5, θυμίζουν έρημη ζώνη και τα ράφια των καταστημάτων έχουν αδειάσει εδώ και μέρες. Ο ίδιος αξιωματούχος κάλεσε όλους όσοι κατοικούν κοντά σε ποτάμια να μετακινηθούν σε υψηλούς ορόφους ανθεκτικών κτιρίων, αν δεν είναι εύκολα προσβάσιμα τα καταφύγια.

Ένα μοναδικό φαινόμενο σημειώθηκε λίγο πριν από… αφιχθεί ο τυφώνας, με τον ουρανό να γίνεται μοβ!

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Hagibis θα χτυπήσει την Νότια Ιαπωνία και το Τόκυο με ταχύτητες που θα φτάνουν τα 130 km/h, ενώ αναμένονται και πολύ μεγάλα ύψη βροχής που δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 200 χιλιοστά, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες.

Ο τυφώνας αναμένεται να κινηθεί ανατολικά – βορειοανατολικά με ταχύτητα που πλησιάζει τα 30 χλμ/ώρα.

Όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Τόκιο ματαιώθηκαν, ενώ οι αρχές παροτρύνουν το κοινό να εγκαταλείψει περιοχές υψηλού κινδύνου.

Τέλος, η Formula 1 ακύρωσε όλες τις δραστηριότητες του Ιαπωνικού Grand Prix που ήταν προγραμματισμένες για  σήμερα, Σάββατο (12/10).

Οι εικόνες που αναρτούν χρήστες στα social media κόβουν την ανάσα! Φορτηγά αναποδογυρίζουν, δέντρα ξεριζώνονται και σκεπές που «ξεκολλούν» και… πετάνε στον αέρα!