Η Δανία θα επιβάλει προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με τη Σουηδία τον επόμενο μήνα ύστερα από τις υποψίες ότι Σουηδοί βρίσκονται πίσω από μια σειρά σοβαρών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί φέτος στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Η Σουηδία, που η ίδια διενεργεί ελέγχους στα σύνορα από το 2015 προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο στη χώρα αιτούντων άσυλο, χαιρέτισε την κίνηση.

Η Δανία συνδέεται με τη Σουηδία μέσω της γέφυρας Όρεσουντ, την οποία διασχίζουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες.

Δύο Σουηδοί υπήκοοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση στη Δανία με την υποψία ότι εμπλέκονταν σε έκρηξη έξω από τη Δανέζικη Φορολογική Υπηρεσία τον Αύγουστο. Πέντε ακόμα Σουηδοί κρατούνται στη Δανία με την υποψία ότι διέπραξαν δύο δολοφονίες σε προάστιο της Κοπεγχάγης τον Ιούνιο. Δεν τους έχουν ακόμα απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες.

Η επίθεση του Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα η Δανέζα πρωθυπουργός Μέτε Φρεντερίκσεν να δηλώσει ότι σκέπτεται να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σουηδία.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή σοβαρών διασυνοριακών εγκλημάτων, ενισχύουμε τώρα την προστασία των συνόρων με τη Σουηδία, εισάγοντας προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους και ενισχύοντας τις προσπάθειες της αστυνομίας σε περιοχές που συνορεύουν με τη Σουηδία», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χέκερουπ σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν στις 12 Νοεμβρίου, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η αστυνομία θα προσπαθήσει να μην σημειώνονται καθυστερήσεις για όσους μετακινούνται μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία χρειάζεται να εγκρίνει την κίνηση.

Η Σουηδία επικρότησε την ενέργεια της Δανίας και ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να δοθεί στην αστυνομία περισσότερες δυνατότητες προκειμένου να επιχειρεί σε συνοριακές περιοχές, όπως το να είναι δυνατή η παρακολούθηση οχημάτων μέσω κάμερας. «Χαιρετίζουμε το ότι η Δανία αναλαμβάνει δράση για την καταπολέμηση του εγκλήματος στην περιοχή Όρεσουντ», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Μίκαελ Ντάμπεργκ.

Τα βίαια εγκλήματα στη Σουηδία, με τους δράστες να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα και ισχυρά εκρηκτικά, έχουν αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια και έχουν οδηγήσει σε πολιτικές κινήσεις όπως αυτή της αυστηροποίησης της νομοθεσίας για τα όπλα και των ποινών για κάποιους δράστες. Μεταξύ των πιο προβεβλημένων περιστατικών τους τελευταίους μήνες είναι η ισχυρή έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τμήματα ενός κτιρίου διαμερισμάτων στην πόλη Λίνκοπινγκ στο νότιο τμήμα της χώρας τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 20 άτομα.

Ο Χέκερουπ δήλωσε ότι στη Δανία θα δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο για την αποτροπή διασυνοριακών εγκλημάτων, που θα στελεχωθεί από Δανέζους αστυνομικούς που θα συνεργαστούν στενά με τους συναδέλφους τους στη Σουηδία.