Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι του Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη μιας συνάντησης εργασίας με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον.

«Πρέπει να τους ασκήσουμε πίεση», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη μιας συνάντησης εργασίας με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «πρέπει να σταματήσει», τόνισε, προσθέτοντας ότι κρίνει «σημαντικό η Ευρώπη να ενωθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας και να απαιτήσουν να τερματιστεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Η επίσκεψη της Άστον στο Ισραήλ σημειώθηκε έξι ημέρες μετά την εκλογική νίκη του χαρακτηριζόμενου μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί στην προεδρία του Ιράν, που αναλυτές εκτίμησαν ότι ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί εξαιτίας του, πλήττοντας ιδιαίτερα την ιρανική οικονομία. Ο Ροχανί υιοθέτησε συμφιλιωτικούς τόνους στις πρώτες του δηλώσεις.

Το Ισραήλ, η μόνη δύναμη στην Μέση Ανατολή που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, και δυτικές δυνάμεις κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα – κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Αναφερόμενος εξάλλου στην οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που θεωρείται σύμμαχος του Ιράν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα την εντάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει. «Αν δεν είναι η Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση, ποια είναι;», φέρεται να είπε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει «απευθείας διαπραγματεύσεις σήμερα ή αύριο», εκφράζοντας την προσδοκία ότι η ΕΕ θα «υποστηρίξει τις προσπάθειες» του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Η Άστον –η οποία δεν σχολίασε τις τοποθετήσεις του συνομιλητή της για το Ιράν και την Χεζμπολάχ– απάντησε ότι υποστηρίζει «πλήρως» την πρωτοβουλία Κέρι.