Να αναγνωρίσει την απειλή που θέτει εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών η «κυβερνο–κατασκοπεία και τη διερεύνηση του προβλήματος ζήτησε από τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Τόμας Ντόνιλον δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, έθεσε συγκεκριμένους τύπους κυβερνο-επιθέσεων, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για αυτές προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει κατανοήσει το βάθος των αμερικανικών ανησυχιών για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τον κινέζο ομόλογό του, να «αποκλιμακώσει» την ένταση με την Ιαπωνία, σχετικά με την αμφιλεγόμενη νησιωτική συστάδα στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού, ανέφερε επίσης ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αμερικανού προέδρου.

Η διαφωνία Κίνας και Ιαπωνίας πάνω από τις αμφισβητούμενες νησίδες, έχει κλιμακωθεί σε σημείο όπου οι δυο χώρες να συναγωνίζονται, με την αποστολή στη θαλάσσια περιοχή, μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων περιπολίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσημος σύμμαχος της Ιαπωνίας, κρατούν ουδέτερη στάση, αλλά διαφωνούν με τη χρήση βίας ή με τις μονομερείς προσπάθειες για να αλλάξει το status quo.