Υπομονή από τα συνδικάτα εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ζήτησε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που οι δημόσιοι υπάλληλοι κατέβουν στην απεργία που έχουν προκηρύξει για αύριο η χώρα δεν θα παραλύσει.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση HTV, ο κ. Μιλάνοβιτς επισήμανε πως κατανοεί τα προβλήματα των δημόσιων υπαλλήλων, όμως τόνισε πως δεν υπάρχουν οι πόροι ικανοποίησης των αιτημάτων που θέτουν. «Εργαζόμαστε για εσάς, έχετε υπομονή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μιλάνοβιτς σημείωσε ότι η κυβέρνηση και τα συνδικάτα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, βάσει της οποίας το ποσό της μείωσης των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων θα μπορούσε να αποκατασταθεί μόνο έπειτα την διαμόρφωση του ΑΕΠ σε επίπεδα προ κρίσης. «Οτιδήποτε άλλο είναι μη ρεαλιστικό» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν αυτό είναι το τελευταίο έτος λιτότητας, ο κ. Μιλάνοβιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2013 όντως θα αποτελέσει το τελευταίο έτος λιτότητας. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους εξέφρασε αυτή την πεποίθηση, ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της πορείας δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Τα εργατικά συνδικάτα ζητούν τον καθορισμό συγκεκριμένων προϋποθέσεων επιστροφής της μείωσης των μισθών τους κατά 3% και την δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι μισθοί δεν θα μειωθούν περαιτέρω.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των συνδικάτων για το θέμα, καθώς η χθεσινή έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος, με αποτέλεσμα να προγραμματιστεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Η κυβέρνηση πρότεινε στους εκπροσώπους των συνδικάτων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μια συμφωνία σχετικά με τροποποιήσεις των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων που καθορίζουν το χρόνο αύξησης των μισθών.

Η κυβέρνηση προτείνει, η αποκατάσταση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων στα επίπεδα του 2009 και κατά συνέπεια η επιστροφή του 3% στις αποδοχές τους να γίνει μόνο όταν το ΑΕΠ επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Συνταξιοδοτικού Συστήματος Μιράντο Μρσιτς.

Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση θα δεσμευθεί ότι δεν θα μειώσει, περαιτέρω, τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων το 2013.