Ως «απόλυτη ήττα» του πρωθυπουργού της Κροατίας και επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) Ζόραν Μιλάνοβιτς ερμηνεύουν οι πολιτικοί αναλυτές στη χώρα τα χθεσινά – προσωρινά – αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) φαίνεται να επικρατεί σε 12 δήμους, ενώ το SDP σε έξι.

«Πρόκειται για μια σχετική νίκη του HDZ και την απόλυτη ήττα του Μιλάνοβιτς» δήλωσε στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA ο πολιτικός αναλυτής Νταβόρ Γκιενέρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το SDP είχε καλές επιδόσεις στις μεγάλες πόλεις έως τις χθεσινές εκλογές, στις οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πλήρωσε το τίμημα της πολιτικής ανικανότητας του προέδρου του, ο οποίος συνέβαλε στην αποσταθεροποίηση του κόμματος στο Ζάγκρεμπ και άνοιξε ανούσια μέτωπα στην Ιστρια, το Ντουμπρόβνικ και ορισμένες άλλες πόλεις».

Συνεπώς, το SDP μετατρέπεται σε πολιτική μειονότητα, για παράδειγμα στην Ίστρια, όπου μέχρι σήμερα ήταν εταίρος της επικρατούσας πλειοψηφίας, επεσήμανε ο κ. Γκιενέρο. Σε ό,τι αφορά την επικράτηση του HDZ, ο ίδιος σημείωσε πως το κόμμα αυτό πάντα πετυχαίνει μια «σχετική νίκη» στις τοπικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο πανεπιστημιακός Ζάρκο Πούχοβσκι δήλωσε πως στις χθεσινές δημοτικές εκλογές ο κ. Μιλάνοβιτς υπέστη «δύο προσωπικές ήττες»: μία στην Ιστρια και μία στο Ζάγκρεμπ, καθώς η τελική του απόφαση για τους υποψήφιους του κόμματος στους δύο αυτούς δήμους ήταν αντίθετη με προηγούμενες αποφάσεις των διάφορων τοπικών επιτροπών του SDP.

Για την επικράτηση του HDZ σημείωσε πως «νίκησε παντού, εκεί όπου δεν είναι σημαντική η νίκη, καθώς οι δήμοι αυτοί έχουν τη μικρότερη επιρροή στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά παρ’ όλα αυτά η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα να δηλώνει νικητής».

Η σύμβουλος επικοινωνίας Αλεξάντρα Κόλαριτς ανέφερε από την πλευρά της ότι το SDP υπέστη σοβαρή ήττα, επισημαίνοντας πως οι δημοτικές εκλογές αποτελούν κατ’ ουσίαν ένα τεστ για το πόσο είναι ικανοποιημένοι οι ψηφοφόροι από την τωρινή κυβέρνηση υπό το SDP.

Οι ψηφοφόροι που υποστήριξαν το SDP στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έμειναν στο σπίτι αυτή τη φορά και στο γεγονός αυτό οφείλεται η ήττα του σε 10-15 πόλεις, εκτίμησε η κ. Κόλαριτς. Επέκρινε δε τον Ζόραν Μιλάβνοβιτς για το γεγονός ότι, όπως είπε, παρενέβη στους συνδυασμούς του κόμματος στους δήμους Ζάγκρεμπ, Ζάνταρ, Ντουμπρόβνικ και στην περιφέρεια της Ιστριας.

Αναφορικά με το HDZ, η κ. Κόλαριτς σημείωσε ότι το κόμμα αυτό μπορεί να είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις του, αλλά δεν έχει κανένα λόγο να νιώθει ευφορία.