Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera με σημερινό δημοσίευμά της αναφέρει ότι ο Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σκέφτεται να μην συνεχίσει να είναι μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Ο δυο φορές πρωθυπουργός και εμπνευστής της κεντροαριστερής συμμαχίας της Ελιάς φέρεται άκρως απογοητευμένος από την ανεπιτυχή κατάληξη της προσπάθειας εκλογής του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Η υποψηφιότητα του 73χρονου Πρόντι τορπιλίστηκε από την ίδια την κεντροαριστερά πριν από τρεις εβδομάδες, όταν 101 βουλευτές του PD δεν την ψήφισαν στην κρίσιμη ψηφοφορία του κοινοβουλίου, παρ’ όλο που αυτή η υποψηφιότητα είχε εγκριθεί πανηγυρικά από το κόμμα.

«Είναι μάλλον απίθανο να δεχθεί τελικά ο Πρόντι να συνεχίσει την πολιτική συγκατοίκηση με όσους των υπονόμευσαν τρεις φορές -τόσο κατά τις δυο πρωθυπουργίες του, όσο και κατά την πρόσφατη προσπάθεια εκλογής του στο ανώτατο αξίωμα της ιταλικής δημοκρατίας», επισημαίνει η εφημερίδα.

Ερωτηθείς εάν θα παραμείνει στο PD ή αν πρόκειται να πάρει αποστάσεις, ο Πρόντι απάντησε: «Αφήστε τις εφημερίδες να γράφουν, πρόκειται μόνον για διαρροές». Όμως, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές, δεν προχώρησε σε ξεκάθαρη διάψευση.

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς η επιλογή του Πρόντι, είναι το μέλλον του Δημοκρατικού Κόμματος. Το PD «έχει αρχίσει μια ξέφρενη κούρσα προς το βάραθρο», τονίζει η Corriere della Sera.

Το περασμένο Σάββατο οι Δημοκρατικοί εξέλεξαν προσωρινό νέο γραμματέα -μέχρι το συνέδριο του Οκτωβρίου- τον Σέρτζιο Επιφάνι, σοσιαλιστή και πρώην συνδικαλιστή του Cgil.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της ιταλικής κεντροαριστεράς -που είχε κερδίσει με διαφορά 0,4% στις εκλογές του Φεβρουαρίου- στην πρόθεση ψήφου συνεχίζει να βρίσκεται στην δεύτερη θέση, τουλάχιστον τρεις μονάδες πίσω από την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η πτώση της χαρακτηρίζεται αποτέλεσμα των εσωτερικών διχονοιών, διενέξεων και διασπάσεων και της αδυναμίας να τηρηθεί μια σταθερή και «δυναμική» πολιτική γραμμή.