Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία μετά τις απειλές της Αλ-Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi), δήλωσε ο γάλλος υπουργός Άμυνας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να δοθούν υπερβολικές διαστάσεις στις απειλές της οργάνωσης αυτής.

«Κάθε απειλή της Aqmi πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, όμως η κοινοποίηση μηνυμάτων από τα μέσα ενημέρωσης είναι ένα όπλο που χρησιμοποιεί η Aqmi για να προκαλεί ανησυχία. Πρέπει να επαγρυπνούμε, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε υπερβολικές διαστάσεις στις απειλές αυτές που σημειώνονται σε μια στιγμή που η οργάνωση έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα στο Μαλί», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Λοιπόν, προσοχή. Αυτό κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς με την λήψη αυξημένων μέτρων στη Γαλλία. Αυτό κάνουμε και εμείς στις πρεσβείες μας. Ο Λοράν Φαμπιούς έχει δώσει ακριβείς οδηγίες ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πρεσβειών μας. Είδαμε ότι αυτό είναι απαραίτητο ύστερα από αυτό που συνέβη στη Λιβύη», τόνισε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αναφερόμενος στην επίθεση στις 24 Απριλίου εναντίον της γαλλικής πρεσβείας στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με τον υπουργό το υπουργείο Άμυνας έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις περιοχές στις οποίες σταθμεύουν γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις. Σε βίντεο που προβλήθηκε διαδικτυακά χθες, η Aqmi καλεί «τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να επιτεθούν εναντίον των γαλλικών συμφερόντων παντού» λόγω της επιθετικής στάσης της Γαλλίας στο Μαλί.

«Είμαστε σε μια μεταπολεμική περίοδο, αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Είμαστε σε μια μεταβατική φάση», τόνισε ο γάλλος υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στην κατάσταση στο Μαλί, όπου οι γαλλικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους.

Η Γαλλία υποστηρίζει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στο Μαλί τον Ιούλιο, για να δοθεί δημοκρατική νομιμότητα στις αρχές του Μπαμακό.