Αυτό είναι το καλά κρυμμένο μυστικό της γέφυρας του Λονδίνου

Μία μικρή λεπτομέρεια που δεν τη ξέρει σχεδόν κανείς


ΚΟΣΜΟΣ
13:54
22/08/2019
Αυτό είναι το καλά κρυμμένο μυστικό της γέφυρας του Λονδίνου
3
loading

Αν λέγατε ακόμη και στον πιο έμπειρο Λονδρέζο ότι η αγαπημένη του πόλη έχει έναν δεύτερο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, θα γελούσε από μέσα του μαζί σας.

Κι όμως. Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η Vauxhall Bridge στο κεντρικό Λονδίνο φιλοξενεί ακριβώς αυτό το μυστικό: έναν δεύτερο Καθεδρικό του Αγίου Παύλου, αν και σε μινιατούρα!

Μπροστά στα μάτια των περαστικών, κολλημένος σε έναν πυλώνα αυτής της πολυσύχναστης γέφυρας είναι ένας κλώνος του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος το οποίο ο σερ Κρίστοφερ Ρεν δημιούργησε τον 17ο αιώνα.

Η χαλύβδινη γέφυρα που γεφυρώνει τις δύο όχθες του Τάμεση, σχεδιάστηκε από τον σερ Αλεξάντερ Μπίνι και τον διάδοχό του, τον σερ Μόρις Φιτζμόρις για να αντικαταστήσει μια παλιότερη γέφυρα στο ίδιο σημείο (αυτή η παλιότερη γέφυρα ήταν η πρώτη σιδερένια γέφυρα πάνω από τον Τάμεση).

Οι εργασίες κατασκευής της άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 1898, αλλά λόγω προβλημάτων ολοκληρώθηκε το 1906, έξι χρόνια μετά το προβλεπόμενο. Εντέλει, στις 26 Μαΐου του 1906, ο πρόεδρος του London County Counsil, Ίβαν Σπάισερ, παρέδωσε τη γέφυρα στην κυκλοφορία.

Το 1903, κι ενώ οι εργασίες κατασκευής ήταν σε εξέλιξη, το London County Counsil ενέκρινε τη δημιουργία οκτώ αλληγορικών ορειχάλκινων φιγούρων ώστε η νέα Vauxhall Bridge να είναι αισθητικά πιο ελκυστική.

Οι παραγγελίες δόθηκαν στους γλύπτες Άλφρεντ Ντράρι και Φρέντερικ Πόμεροϊ για τέσσερα γλυπτά ο καθένας. Ο Ντράρι ανέλαβε τα γλυπτά της πλευράς της γέφυρας που βλέπει προς τις πηγές του ποταμού και τα οποία θα συμβόλιζαν τη Γεωργία, την Αρχιτεκτονική, τη Μηχανική και την Κεραμουργία.

Ο Πόμεροϊ, τα γλυπτά της πλευράς που βλέπει προς τις εκβολές: Εκπαίδευση, Καλές Τέχνες, Επιστήμη, Αυτοδιοίκηση. Η φιγούρα που συμβολίζει την Αρχιτεκτονική κρατά μια μινιατούρα του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου.

Δείτε στο βίντεο την βόλτα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar ΑΝΕΜΟΜΥΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Έχεις τερματίσει το βλακόμετρο! Μαζέεεεψψψ!

  2. avatar ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ…

    εχει λεει αλλον ενα καθεδρικο κρυμμενο.... σα να λες εκει που πουλανε μινιατουρες της ακροπολης οτι εχει αλλες 10 κρυμμενες στο μοναστηρακι........ απολυεσαι!

  3. avatar Konios

    18 Λίρες είσοδο έχει ο Άγιος Παύλος. Που πέφτει ακριβή η Ακρόπολη σε μερικούς.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει