Οι Brian και Lynn Brandow ζούσαν χαρούμενοι και αγαπημένοι για 20 χρόνια, έχοντας φυσικά τις διαφορές τους περί οικονομικής πολιτικής.

Το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο όμως όταν ξετίναξαν τις πέντε πιστωτικές τους κάρτες, με το συνολικό χρέος να αγγίζει τις 109.000 δολάρια (98.000 ευρώ).

Τότε ξεκίνησαν οι ομηρικοί καυγάδες και το άγχος, με τη σχέση τους να παίρνει την κάτω βόλτα. Το ζευγάρι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, κι έτσι έπρεπε να βρουν τρόπο να ξεχρεώσουν και να σώσουν την οικογένειά τους.

Σε λίγο περισσότερο από 4 χρόνια, ήταν ξανά στον αφρό! Το υπέροχο ταξίδι τους από την οικονομική δυσπραγία ως την ανάσα της ελευθερίας απαθανατίζεται πλέον στο blog που έχουν φτιάξει, όπου διαβάζουμε όλο το χρονικό.

Ως μια πενταμελής οικογένεια, έκαναν ό,τι και κάθε άλλη, πήγαιναν διακοπές, έτρωγαν συχνά έξω και δεν μιλούσαν ποτέ για τα λεφτά. Κι όταν προέκυπτε κάτι απρόσμενο, έκαναν αυτό που έμοιαζε λογικό: το φόρτωναν στην πιστωτική, καθώς χρήματα κάβα δεν υπήρχαν ποτέ.

Μόνο που ήταν σαφές πως η κατάσταση επιδεινωνόταν. Χωρίς κουβέντα και μέσα σε μια δεκαετία, η μία πιστωτική έγινε πέντε, οι καυγάδες αυξήθηκαν και τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν, απειλώντας πια τον γάμο τους.

Και τότε οι Brandow αποφάσισαν να μην κλείνουν άλλο τα μάτια και να δουν τα πράγματα όπως είχαν. Ξεκίνησαν να διαβάζουν στρατηγικές για να βγεις από το χρέος, που βρήκαν σε πολλά πια προσωπικά blogs, και γράφτηκαν σε αντίστοιχες κοινότητες για οικογένειες με χρέη (όπως η Dave Ramsey).

Με αυτές τις συμβουλές κατά νου για τον περιορισμό των εξόδων και την αποπληρωμή των χρεών, οι Brandow έφτιαξαν ένα πλάνο για την οικογένειά τους, γράφοντας σε ένα φύλλο Excel το μηνιαίο εισόδημα και τα έξοδά τους.

Αφού συμφώνησαν πως δεν θα ήταν εύκολο να κόψουν τις κακές συνήθειές τους, μίλησαν στα παιδιά τους για όλες αυτές τις λάθος αποφάσεις που έπαιρναν μέχρι τότε. Αυτό που ήθελαν ουσιαστικά ήταν να τα εξοικειώσουν με τη λέξη «όχι» που θα άκουγαν πια ολοένα και περισσότερο.

Τους πρώτους μήνες, το σφιχτό πρόγραμμα που μπήκαν ήταν δύσκολο, καθώς χρειαζόταν χρόνος για το νέο μοντέλο που ήθελαν να ακολουθήσουν. «Ξεκινήσαμε πληρώνοντας το μικρότερο χρέος μας πρώτα, ακολουθώντας τη μέθοδο της χιονοστιβάδας (αποπληρώνεις πρώτα το μικρότερο χρέος και μετά ανεβαίνεις στην κλίμακα των χρεών)».

Με τον καιρό, έγιναν εξπέρ στην εξοικονόμηση χρημάτων, απαλλάσσοντας τους εαυτούς τους από καθετί περιττό. Και δαπανηρό.

Σήμερα είναι ξαλαφρωμένοι από τα χρέη, βρίσκοντας μια νέα ζωή. Τι τους έκανε να μην παρεκκλίνουν από τον στόχο τους; «Το να έχουμε ένα ξεκάθαρο γιατί», λέει εκείνος, και το γεγονός ότι ένιωθαν καλά με κάθε δολάριο που ξεπλήρωναν. Και με κάθε δολάριο, βελτιωνόταν και η σχέση τους…