Με δόσεις ακόμη και τις εκταφές των νεκρών αναγκάζονται να πληρώνουν οι Ιταλοί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπική εφημερίδα της πόλης Παβια, στην βόρεια Ιταλία.

«Δυστυχώς, ο αριθμός των πολιτών που ζητούν να μην πληρώνουν σε μια μόνον δόση το κόστος της αναγκαίας αυτής πράξης για την φροντίδα των νεκρών την τελευταία περίοδο έχει πολλαπλασιαστεί», είπε στην εφημερίδα η Κριστίνα Νιούτα, δημοτική σύμβουλος της Παβία αρμόδια για κοινωνικές υποθέσεις.

«Προηγουμένως, ο δήμος δεχόταν παρόμοιων αιτημάτων μόνον για εντελώς διαφορετικές οικονομικές υποχρεώσεις, όπως τα πρόστιμα της τροχαίας», πρόσθεσε η ίδια.

Το κόστος της εκταφής σύμφωνα με τον Τύπο, φθάνει τα 900 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η πληρωμή για μια θέση στο καθολικό οστεφυλάκιο και σε ορισμένες περιπτώσεις η καύση λειψάνων.

Η νομοθεσία στην Ιταλία ορίζει ότι πρέπει να πραγματοποιείται εκταφή υποχρεωτικά δέκα χρόνια μετά την ταφή για όσους δεν διαθέτουν οικογενειακούς τάφους.

Είναι η πρώτη φορά, που προκύπτει τόσο απτό πρόβλημα καταβολής οφειλών προς τις δημοτικές αρχές —και μάλιστα σε μια πόλη του ανεπτυγμένου ιταλικού Βορρά— λόγω της οικονομικής στενότητας που έχει προκαλέσει η κρίση.