Τη σύλληψη και την έκδοση τριών από τους υπουργούς του πρώην δικτάτορα της Ισπανίας Φρανθίσκο Φράνκο ανακοίνωσαν πως θα ζητήσουν οι αργεντινοί δικηγόροι, οι οποίοι εκπροσωπούν τα θύματά του.

Οι Ροδόλφο Μαρτίν Βίγια, Χοσέ Ουτρέρα Μολίνα και Φερνάντο Σουάρες θεωρούνται ύποπτοι ως εν μέρει υπεύθυνοι για κατασταλτικές επιχειρήσεις της αστυνομίας και εκτελέσεις οι οποίες είχαν κοστίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’70.

Η αργεντινή δικαστής Μαρία Σερβίνι ντε Κούβρια διεξάγει έρευνες για τα εγκλήματα του Φράνκο, ο οποίος είχε κυβερνήσει με σιδηρά πυγμή την Ισπανία από το 1939 έως τον θάνατό του το 1975.

Η υπόθεση αυτή είχε ανοίξει ξανά με τη βοήθεια ισπανικών οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου το 2010, μετά τον εξαναγκασμό του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος είχε καταστήσει τον Φράνκο υπεύθυνο για τον θάνατο άνω των 100.000 φερόμενων ως πολιτικών του αντιπάλων, να εγκαταλείψει την έρευνα.

Κατόπιν ο Γκαρθόν αποπέμφθηκε από το δικαστικό σώμα για κακή διαγωγή. Ωστόσο, ευρέως πιστεύεται ότι το πραγματικό κίνητρο που υπαγόρευε την παύση του ήταν να σταματήσει η έρευνα για τα εγκλήματα του Φράνκο, του οποίου οι συνεργάτες είχαν αμνηστευτεί το 1977.

Η έρευνα από αργεντίνικης πλευράς βασίσθηκε στην υπόθεση δύο υπηκόων της χώρας, των οποίων οι συγγενείς είχαν δολοφονηθεί από φρανκιστές κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-39), που έφερε στην εξουσία τον «Καουντίγιο».

Ωστόσο, άλλα 150 πρόσωπα -μεταξύ αυτών θύματα του Φράνκο στην ίδια την Ισπανία- έσπευσαν να πλαισιώσουν τις αγωγές που ασκήθηκαν.

Η υπόθεση εδράζεται νομικά στην αρχή της οικουμενικής δικαιοσύνης, που καθιστά δυνατή την έρευνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε χώρα, δήλωσαν οι δικηγόροι Κάρλος Σλεπόι και Άνα Μεσούτι από τη Μαδρίτη.

Οι συνήγοροι των θυμάτων θέλουν να απαγγελθούν κατηγορίες κατά του Μαρτίν Βίγια για συναπόφαση να εκτελεσθεί κατασταλτική επιχείρηση της αστυνομίας, η οποία προκάλεσε τον θάνατο πέντε εργατών που παρακολουθούσαν συνέλευση το 1976, τον Σουάρες για την εκτέλεση δύο Βάσκων και δύο ακροαριστερών ακτιβιστών το 1975 και τον Ουτρέρα Μολίνα για την εκτέλεση του αναρχικού Σαλβαδόρ Πούιγκ Άντιτς το 1974.