Ο Τζον Χάιτεν, ο οποίος έχει προταθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης σε βάρος μιας υφισταμένης του.

«Δεν συνέβη τίποτα, ποτέ», είπε ο αντιπτέραρχος στην ακρόασή του στη Γερουσία που καλείται να εγκρίνει τον διορισμό του.

Από την έρευνα που διεξήχθη από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για την υπόθεση αυτή δεν τεκμηριώθηκε η καταγγελία που είχε κάνει μια συνταγματάρχης, η Κάθριν Σπλετστόζερ, η οποία ήταν υπό τις διαταγές του Χάιτεν στο παρελθόν. Η Σπλετστόζερ, που βρισκόταν στην αίθουσα και παρακολουθούσε την κατάθεση σιωπηλά, είχε ισχυριστεί ότι ο Χάιτεν την φίλησε παρά τη θέλησή της, την άγγιξε και πίεσε το κορμί του πάνω της.

Οι ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί σε βάρος του Χάιτεν έφεραν τη Γερουσία σε δύσκολη θέση, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις περί σεξουαλικών επιθέσεων στις ένοπλες δυνάμεις. Ο αντιπτέραρχος πάντως βρήκε υποστήριξη στο πρόσωπο της Μάρθα ΜακΣάλι, της πρώτης γυναίκας πιλότου μαχητικού στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει δηλώσει ότι την βίασε ένας ανώτερός της στο στράτευμα.

«Η αλήθεια είναι ότι ο αντιπτέραρχος Χάιτεν είναι αθώος», είπε η γερουσιαστής ΜακΣάλι, προσθέτοντας ότι ελπίζει η Σπλετστόζερ «να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται».

«Σεξουαλικές επιθέσεις συμβαίνουν στον στρατό. Απλώς δεν συνέβη σε αυτήν την περίπτωση», υπογράμμισε.

Ο γερουσιαστής Τζιμ Ινχόφ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, άφησε να εννοηθεί ότι η υποψηφιότητα του Χάιτεν δεν θα απορριφθεί λόγω των αναπόδεικτων ισχυρισμών περί σεξουαλικής κακοποίησης.

Κάθριν Σπλετστόζερ: Λέει ψέματα για τη σεξουαλική επίθεση σε βάρος μου

Η συνταγματάρχης Κάθριν Σπλετστόζερ από την πλευρά της επέμεινε  ότι ο υποψήφιος για τη θέση του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, της επιτέθηκε σεξουαλικά και τον κατηγόρησε ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις, υπό όρκο, στην επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, που κατέθεσε.

«Μόλις είδαμε έναν στρατηγό τεσσάρων αστέρων να στέκει ενώπιον του αμερικανικού λαού, σε μια ανοιχτή ακρόαση, μπροστά στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας και να κάνει ψευδείς, επίσημες δηλώσεις, έχοντας ορκιστεί, είπε ψέματα για χιλιάδες πράγματα», είπε η Σπλετστόζερ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Αυτό που μετράει είναι ότι είπε ψέματα για τη σεξουαλική επίθεση σε βάρος μου. Το έκανε, το έκανε πολλές φορές», πρόσθεσε.