Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει έκθεση την ερχόμενη Δευτέρα στην οποία θα προτείνει στις κυβερνήσεις των «27» να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και τις συνομιλίες για μια συμφωνία σύνδεσης με το Κόσοβο, αποκάλυψε σήμερα μια πηγή της Κομισιόν.

Η αναφορά αυτή θα συνταχθεί μετά τη σημερινή συμφωνία μεταξύ Σερβίας και της πρώην επαρχίας της στις Βρυξέλλες για την δρομολόγηση μίας τελικής συμφωνίας για την διευθέτηση των διμερών σχέσεων των δύο πρώην αντίπαλων κρατών.

«Η Επιτροπή είναι πιθανόν να προτείνει την έναρξη των συνομιλιών με την Ε.Ε. και τις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση. Η Επιτροπή σκοπεύει να συμπληρώσει την αναφορά και να επιτύχει την επικύρωσή της έως τη Δευτέρα», σύμφωνα με την πηγή.

Η Σερβία και το Κόσοβο έχουν συνομολογήσει, βάσει της σημερινής τους συμφωνίας, να μην εμποδίσουν το ένα την διαδικασία ένταξης του άλλου μέρους στην Ε.Ε.

«Συμφωνήθηκε πως καμία από τις πλευρές δεν θα εμποδίσει, ούτε θα ενθαρρύνει άλλους να εμποδίσουν, την πρόοδο του άλλου μέρους στην αντίστοιχη πορεία τους στην Ε.Ε.», τονίζεται στο άρθρο 14 της συμφωνίας.

Ωστόσο, Σέρβοι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στο Κόσοβο αξίωσαν σήμερα τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στη Σερβία αναφορικά με τη σημερινή συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας, οι οποίες έχουν οξυνθεί έπειτα από την απόσχιση της Πρίστινα.