«Δίκτυο κατασκόπων της CIA» εξάρθρωσε το Ιράν

Δεκαεπτά συλλήψεις και καταδίκες σε θάνατο


ΚΟΣΜΟΣ
13:31
22/07/2019
«Δίκτυο κατασκόπων της CIA» εξάρθρωσε το Ιράν
loading

Σε θάνατο καταδικάστηκαν ορισμένοι από τους δεκαεπτά Ιρανούς, που συνελήφθησαν σε διάστημα ενός χρόνου, μεταξύ Μαρτίου του 2018 και Μαρτίου του 2019, στο πλαίσιο της εξάρθρωσης «δικτύου κατασκόπων» της CIA, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ιρανικές αρχές.

Η εξάρθρωση «δικτύου κατασκόπων» που λειτουργούσε για λογαριασμό των ΗΠΑ είχε ανακοινωθεί στις 18 Ιουνίου, αλλά προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν η σημερινή ανακοίνωση αφορά την ίδια υπόθεση.

«Αυτοί που πρόδωσαν σκοπίμως την πατρίδα τους οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη. Ορισμένοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι σε μεγάλες ποινές κάθειρξης» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας στους κόλπους του ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι ύποπτοι εργάζονταν «σε ευαίσθητους τομείς» ή είχαν ιδιωτικές δραστηριότητες που συνδέονταν με αυτούς τους τομείς, σημείωσε ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Οι ύποπτοι δρούσαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι ορισμένοι είχαν στρατολογηθεί πέφτοντας σε «παγίδα» που τους είχε στήσει η CIA, ενώ επεδίωκαν να βγάλουν βίζα για να μεταβούν στις ΗΠΑ.

«Ορισμένοι προσεγγίστηκαν καθώς υπέβαλαν αίτημα για τη χορήγηση βίζας, ενώ άλλοι είχαν ήδη βίζα αλλά δέχθηκαν πιέσεις από την CIA για την ανανέωσή της» σημείωσε.

«Οι κατάσκοποι που εντοπίστηκαν εργάζονταν σε ευαίσθητα και ζωτικής σημασίας κέντρα του ιδιωτικού τομέα στο οικονομικό, πυρηνικό, στρατιωτικό και ηλεκτρονικό πεδίο και αυτό των υποδομών (...) όπου συνέλεγαν απόρρητες πληροφορίες» αναφέρει παράλληλα σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών.

Την ίδια ώρα η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε σήμερα εικόνες που δείχνουν, σύμφωνα με την ίδια, αξιωματικό της CIA που στρατολογεί έναν Ιρανό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Προς το παρόν η είδηση αυτή δεν έχει σχολιαστεί από αξιωματούχους της CIA και εν γένει αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται εν μέσω ενός εκρηκτικού πλαισίου μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την ώρα που οι εντάσεις οξύνονται καθημερινά στον Κόλπο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει