Να μην υπόσχονται τα πάντα, αλλά μόνον εκείνα τα οποία μπορούν να εκπληρώσουν, κάλεσε τους βούλγαρους πολιτικούς ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ στο διάγγελμα, με το οποίο κήρυξε επίσημα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, έναν μήνα προτού ανοίξουν οι κάλπες των προώρων εκλογών στις 12 Μαΐου.

Ο βούλγαρος πρόεδρος κάλεσε, επίσης, τους πολιτικούς άνδρες της χώρας να θέσουν έμφαση στην πραγματική ατζέντα της βουλγαρικής κοινωνίας και να προτείνουν εφικτές λύσεις στα προβλήματα, τα οποία έθεσαν οι διαδηλωτές κατά την πρόσφατη πανεθνική εκστρατεία διαμαρτυρίας εναντίον της εξάπλωσης της μιζέριας και της εξαθλίωσης, που είχε συνέπεια την παραίτηση της κυβέρνησης.

Υπενθύμισε ότι οι πολιτικοί και οι θεσμοί κερδίζουν δύσκολα ενώ μπορούν να χάσουν πολύ εύκολα την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Περίπου 7.200 είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν τις 240 έδρες στη νέα βουλγαρική Βουλή. Στη «μάχη» της εκλογής ρίχνονται 38 κόμματα και επτά συνασπισμοί, αλλά ρεαλιστικές πιθανότητες να ξεπεράσουν το κατώφλι του 4% των ψήφων, που ορίζει ο νόμος για την εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο, έχουν το μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα GERB, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το εθνικιστικό Ατάκα, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) και η νεοϊδρυθείσα παράταξη «Η Βουλγαρία για τους Πολίτες» της πρώην Επιτρόπου της ΕΕ Μεγκλένα Κούνεβα.

Η πιθανότητα εκπροσώπησης της παραδοσιακής Δεξιάς διακυβεύεται εξαιτίας των διασπαστικών κινήσεων, που χώρισαν τις κύριες παρατάξεις του κεντροδεξιού χώρου στις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.