Αν οι εκλογές στην Αυστραλία είχαν γίνει το περασμένο Σάββατο το Εργατικό Κόμμα θα είχε υποστεί μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές ήττες της μακρόχρονης ιστορίας του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας σφυγμομέτρησης, που διεξήγαγε ο οργανισμός Newspoll, για λογαριασμό της εφημερίδας The Australian, το Εργατικό Κόμμα, παρ’ όλο ότι δείχνει να ξεπέρασε την εσωκομματική κρίση που προκάλεσε η τελευταία διαμάχη για την ηγεσία του, βρίσκεται και πάλι 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την αντιπολίτευση.

Παρά την απομάκρυνση από το υπουργικό συμβούλιο των υποστηρικτών του Κέβιν Ραντ και τις προσπάθειες που κατέβαλε η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στους σταυρούς πρώτης προτίμησης αυξήθηκε μόνο κατά 2 τοις εκατό.

Πιο συγκεκριμένα, το Εργατικό έλαβε 32 τοις εκατό των ψήφων σε σχέση με 30% που είχε λάβει πριν δύο εβδομάδες, ενώ ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης το 48 τοις εκατό, σε σχέση σε σχέση με 50%.

Κατά μία ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή από το 10 στο 11 τοις εκατό αύξησε την εκλογική του δύναμη και το κόμμα των πράσινων.

Μετά την καταμέτρηση των σταυρών δεύτερης προτίμησης η κυβέρνηση Γκίλαρντ συγκεντρώνει συνολικά το 45 τοις εκατό των ψήφων, ενώ η αντιπολίτευση του Τόνι ‘Αμποτ το 55%.